Ρώτησα 8 φίλους και φίλους φίλων τι είναι έρωτας και τι αγάπη (!)

Ρώτησα 8 φίλους και φίλους φίλων τι είναι έρωτας και τι αγάπη (!)

Έχουν γραφτεί τραγούδια, ποιήματα, έχουν ζωγραφιστεί πίνακες, έχουν φτιαχτεί γλυπτά, έχουν δημιουργηθεί ταινίες, θεατρικά έργα… Δεν υπάρχει μορφή τέχνης που να μην έχει υμνήσει τον έρωτα και την αγάπη. Κι αυτό γιατί αυτά τα δύο συναισθήματα είναι τόσο σύμφυτα με τον άνθρωπο, με την καθημερινότητά του, με την ίδια τη ζωή. Θέμα αμφιλεγόμενο… Άλλος αντιλαμβάνεται τον έρωτα και την αγάπη ως κάτι ενιαίο, άλλος ως δύο τελείως διαφορετικά συναισθήματα, και δεν υπάρχει ένας ορισμός που να καλύπτει όλες τις διαστάσεις τους. Κι αυτό γιατί ο καθένας μας τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά.


Θέλησα, λοιπόν, να δω πως τα αναπαριστά μια μερίδα πολύ καλών μου φίλων και κάποιων φίλων τους. Αν και με τους δικούς μου ανθρώπους έχουμε μιλήσει (ουκ ολίγες φορές), έχουμε ζήσει μαζί καταστάσεις (και χαρές και κλάματα) και έχουμε μοιραστεί εμπειρίες μας, είναι ίσως η πρώτη φορά που απαντήσαμε στο τι είναι για εμάς ο έρωτας και η αγάπη, πώς δηλαδή ορίζουμε αυτά τα συναισθήματα.
Να σημειωθεί πως σε όσους ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους χρησιμοποιήθηκαν τα ψευδώνυμα που διάλεξαν.

Παναγιώτης: Ο έρωτας κρύβει κάτι σαρκικό πιστεύω…Όχι κατ’ ανάγκη συναισθηματικό… Και προφανώς με καλή έννοια.
Η αγάπη είναι αυτόφωτη… Δεν περιμένεις την ανταπόκριση του άλλου για να υπάρχει. Ανά πάσα στιγμή δίνεις.

Ελένη: Έρωτας είναι ο συνδυασμός και των 5 αισθήσεων σε ένα μόνο πρόσωπο.
Η αγάπη είναι μια θάλασσα που παρά τις φουρτούνες της όταν έρχεται ο ήλιος θες να σε αγγίζει συνεχώς και να μην φύγεις από αυτήν ποτέ…

Φανή: Έρωτας είναι ένα πολύχρωμο μαντίλι που σου δένει τα μάτια. Εσύ βλέπεις τα χρώματα, αλλά στην πραγματικότητα είσαι τυφλός.
Αγάπη είναι ένα μαξιλάρι που όταν το αγκαλιάζεις νιώθεις ζεστασιά και ασφάλεια, για να ονειρευτείς.

Φ. Σ.: Έρωτας είναι να νιώθεις πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τον άλλο. Είναι πάθος, ενθουσιασμός, σεξουαλική έλξη.
Η αγάπη αποτελεί τη σταθερά που σε οδηγεί και που δίνει νόημα στη ζωή σου. Αγάπη είναι αφοσίωση, σεβασμός, ζεστασιά, προστασία. Η αγάπη κρατάει για πάντα!

Mάικλ Τζόρνταν: Αγάπη είναι ένα μπουκάλι πολυκαιρισμένο ουίσκι και έρωτας τα πρώτα δύο ποτήρια.

Έφη: Έρωτας είναι η συνύπαρξη της καλύτερης και χειρότερης εκδοχής του εαυτού μας, του καλού και κακού πάθους, μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αυταπάτη και την πραγματικότητα, ένα μετέωρο βήμα από τη ζωή στο θάνατο και το αντίστροφο.
Αγάπη είναι κάτι βαθύ ανθεκτικό στο χρόνο και στις φθορές.

Γιάννης: Ο έρωτας είναι το συναίσθημα που ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα.
Αγάπη είναι να νοιάζεσαι για τον άλλον και να κάνεις πράξεις για να είναι καλά.

Αφροδίτη: Αγάπη είναι ένα συναίσθημα που θέλει χρόνο αλλά έχει διάρκεια ,ανεξάρτητα της συχνότητας της επικοινωνίας και της επαφής. Είναι κάτι “χωνεμένο”.
Έρωτας είναι η έντονη συναισθηματική ανάγκη για επικοινωνία, επαφή. Είναι “δίψα”.

Για μένα, λοιπόν, ο έρωτας εμπεριέχει το ανεξήγητο.Τον/την θες χωρίς να ξέρεις να περιγράψεις με ακρίβεια το γιατί. Κάτι σε τραβάει σα μαγνήτης. Δεν το ελέγχεις. Έχεις πλάσει μια ιδανική εικόνα γι’ αυτόν/αυτήν… Και εδώ έρχεται η ψευδαίσθηση. Ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρεις καλά το πρόσωπο απέναντί σου, του αποδίδεις την εικόνα που θες εσύ να έχει. Και αν τολμήσει το αντικείμενο του πόθου σου να την διαψεύσει, εσύ “κλοτσάς”, προσπαθείς να το αλλάξεις, να το φέρεις στα μέτρα που έχεις πλάσει στο μυαλό σου. Και κάπου εδώ είναι που ο έρωτας αποκτά μια εγωιστική διάσταση. Αν η απόκλιση ανάμεσα στην εικόνα που έχεις πλάσει και σ’αυτό που είναι πραγματικά ο άλλος είναι μεγάλη τότε ο έρωτας είναι βάσανο. Αν πάλι όχι, τότε τα νέα είναι θετικά.. Τα σκαμπανεβάσματα είναι αναπόφευκτα, ούτως ή άλλως. Όμως είναι αυτά που κάνουν τον έρωτα το πιο γλυκόπικρο και το πιο πιο πιο υπερβολικό συναίσθημα στον κόσμο…

Η αγάπη δεν περιέχει την υπερβολή, είναι ώριμη, δίνει τη θέση της στον έρωτα και δε σβήνει ακόμα κι αν ο έρωτας χαθεί. Είναι ανθεκτική στις συγκρούσεις, διαλλακτική. Παρέχει ασφάλεια, είναι προστατευτική, σε μεγαλώνει. Είναι όλα τα παραπάνω και δεν περιμένει καμιά ανταπόδοση.

Έρωτας και αγάπη· τόσο ξεχωριστά και τόσο όμορφα συναισθήματα… Σε κάνουν να νιώθεις ότι μόνο μια φορά τα ζεις. Όμως, ακόμα κι αν υπάρξουν περιπτώσεις που να μην είναι τόσο δυνατά όσο νόμιζες για να αντέξουν, έρχεται η επόμενη φορά για να σε διαψεύσει· αρκεί να είσαι ανοιχτός στο να τα ξαναζήσεις. Αλλά, είτε κανείς, τα αντιλαμβάνεται ως ξεχωριστά συναισθήματα είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάνουν να νιώθεις δυνατός, ανυπέρβλητος, ότι θα ζεις για πάντα!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *