Οι 5 φωτογράφοι που έδωσαν άλλη διάσταση στην έννοια της φωτογραφίας!

Οι 5 φωτογράφοι που έδωσαν άλλη διάσταση στην έννοια της φωτογραφίας!

Η έννοια της φωτογραφίας είναι πολυδιάστατη, από μορφή τέχνης και έκφρασης έως μέσο εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Άνθρωποι με πάθος, τρέλα και μεράκι αποτέλεσαν πρεσβευτές των διαφόρων πτυχών και ειδών της.

Παρακάτω θα δούμε, φωτογράφους που άφησαν, κυρίως κατά τον 20ο αιώνα, το στίγμα τους στην ιστορία της φωτογραφίας, που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν.

• O Αμερικανός Ansel Adams (1902-1984) υπήρξε ένας από τους πατέρες – θεμελιωτές της τέχνης της φωτογραφίας παγκοσμίως κατά τον 20ο αιώνα, ο οποίος ειδικευόταν στις ασπρόμαυρες φωτογραφίσεις φυσικών τοπίων,
στις κατηγορίες “Nature” και “Landscape”, όπως λέγονται. Καινοτόμησε εισάγοντας την έννοια του “ζωικού συστήματος” (1939) στην φωτογραφία, μια τεχνική για τον καθορισμό της βέλτιστης έκθεσης των φιλμ. Ο Άνταμς προσπαθούσε να αποτυπώσει στις φωτογραφίες του όλη την τονική κλίμακα από το λευκό, με όλες τις διαβαθμίσεις του γκρι μέχρι το μαύρο, αναπτύσσοντας έτσι τη θεωρία του για το ζωνικό σύστημα.

(“The Tetons – Snake River” by Ansel Adams Canvas Wall Art)
Photo source: Wikipedia



• Η Eve Arnold (1912-2012) υπήρξε μια πρωτοπόρος στον τομέα της δημοσιογραφίας και του φωτορεπορτάζ (photojournalism). Ειδικευόταν στο να απαθανατίζει ωμά τα συναισθήματα και τις χαρακτηριστηκές εκφράσεις μεγάλων μορφών της εποχής (celebrities), και είναι υπεύθυνη για τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες της Merilyn Monroe που αφησαν εποχή. Κάποια επίσης πολύ μεγάλα ονόματα που φωτογράφισε, ήταν οι: Queen Elizabeth II, Malcolm X, Marlene Dietrich.

(Merilyn Monroe at a casino, by Eve Arnold)
Photo source: phaidon.com

• Η Diane Arbus (1923-1971) υπήρξε μια γυναίκα φωτογράφος που εστίαζε κυρίως σε καθημερινές και μη φιγούρες της κοινωνίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φημισμένη για τα ρεπορτάζ της σε αμερικάνικα περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας με θέμα τον κόσμο του περιθωρίου και της νύχτας. Οι φωτογραφίες της συνήθως έφεραν το εξής χαρακτηριστικό, τα πολύ ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά σκηνικά μέσα στην πόλη, μια πρώιμη μορφή του σύγχρονου “urban” στυλ.

(Jack Dracula at a bar, New London, Connecticut, 1961. Courtesy The Metropolitan Museum of Art, New York/ Copyright © The Estate of Diane Arbus, LLC)
Photo source: bjp-online.com

• Ο Henri Cartier – Bresson (1908-2004), ένας από τους πιο καταξιωμένους φωτογράφους στην ιστορία της φωτογραφίας, ευρέως γνωστός και για το διαχρονικό φωτογραφικό βιβλίο του “The decisive moment”. Ένας “πατέρας” του είδους του φωτορεπορτάζ και πρωτοπόρος της candid φωτογραφίας, ένα είδος που διακατέχεται απο “ειλικρίνεια”, “ωμότητα”, απλότητα, καθημερινότητα και θα μπορούσε να απεικονίζει το οτιδήποτε. Ιδρυτής του είδους της “humanistic photography” (ουμανιστικής-ανθρωπικεντρικής φωτογραφίας). Να αναφερθεί ότι υπήρξε μέλος σε φωτογραφικά επιτελεία που δραστηριοποιούνταν στην κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού.


(Henri Cartier-Bresson, Couronnement de Georges VI, 12 May 1937)

• Ο Βραζιλιάνος Sebastião Salgado (1944-σήμερα), του οποίου η βιογραφία γυρίστηκε και σε ταινία-ντοκιμαντέρ, “Το αλάτι της γης” (2014), αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς φωτογράφους και φωτορεπόρτερ. Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 120 χώρες για τις ανάγκες των φωτογραφικών του project, όπου κατάφερε να απαθανατίσει από σκηνές μεγάλων πολέμων έως και πολικές αρκούδες. Πολλές από τις φωτογραφίες του συναντάμε σε εκθέσεις ανά τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

Sebastiao Salgado “Kuwait, a Desert on Fire” La Photographie Galerie Brussels

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *