Στο βωμό της “πόλης – πρότυπο”, ο Δήμος Καλαμάτας θυσίασε την ασφάλεια των πολιτών

Στο βωμό της “πόλης – πρότυπο”, ο Δήμος Καλαμάτας θυσίασε την ασφάλεια των πολιτών

Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί οι περισσότεροι , στην Καλαμάτα λειτουργεί πιλοτικά δίκτυο 5G που καλύπτει την περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό κέντρο, αλλά και την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο αποτελεί το πρώτο 5G ξενοδοχείο στην χώρα. Ο (πρώην) δήμαρχος καθώς και ο νυν που αποτελεί τη φυσική συνέχειά του ήθελαν με κάθε τρόπο να δείξουν πως στην Καλαμάτα πρωτοπορούμε οπότε έψαχναν την παραμικρή ευκαιρία, δίχως να υπολογίσουν τις πιθανές συνέπειες.

Τι είναι το δίκτυο 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας 100 φορές υψηλότερες ταχύτητες από αυτές που προσφέρει σήμερα το 4G, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε «έξυπνα» κινητά και άλλες συσκευές. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόμασταν περίπου έξι λεπτά.

Ειδικοί υποστηρίζουν δε ότι οι απίστευτα υψηλές ταχύτητές του πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τις ζωές των χρηστών, καθώς η άφιξη του 5G θα «μεταμορφώσει» την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται ως τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Γιατί υπάρχει αντίδραση;

Μια νέα τεχνολογία πολλές φορές φέρνει ανησυχία στους πολίτες οι οποίοι απολύτως δικαιολογημένα επιζητούν την ενημέρωση και να σιγουρευτούν πως δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Απόσπασμα από τη σημερινή επιστολή πολιτών προς τον Δήμαρχο “Δεν τηρήσατε το λόγο σας της 25ης Οκτωβρίου, οπότε αποδεχτήκατε τη διεξαγωγή ημερίδας, ώστε να ενημερωθείτε εσείς προσωπικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες του Δήμου που ανησυχούν για το 5G.”.

Δε γίνεται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί πιλοτικά και για πρώτη φορά στην πόλη μας να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση. Ήδη 18 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκφραστεί επίσημα κατά της εφαρμογής του δικτύου σε τόσο πρώιμο στάδιο και ουσιαστικά χωρίς δοκιμή και το θέμα θα εξεταστεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Είναι ασφαλές το δίκτυο 5G;

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει κατηγορηματικά με ένα ναι ή ένα όχι. Κι αυτό από μόνο του αρκεί για να καταδείξει την επιπολαιότητα των αρμόδιων του Δήμου Καλαμάτας που το έχουν ήδη εφαρμόσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για 5g καλαματα

Παραθέτω ενδεικτικά: “

Η απάντηση είναι ότι προφανώς και υπάρχει και πρέπει να γίνει λόγος και γι’ αυτό. Πρώτα από όλα, η απόφαση των βελγικών Αρχών τον Απρίλιο του 2019 να βάλουν «στον πάγο» την εγκατάσταση δικτύου 5G είναι βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται.
Δεν έχει δοθεί κάποιος άλλος λόγος, εκτός του ότι κατά την αρμόδια υπουργό «δεν είμαστε σίγουροι πως αυτή η τεχνολογία δε θα αυξήσει τους κινδύνους για θανάτους από καρκίνο».
Το πλέον δυνατό χαρτί, πάντως, για την πτέρυγα όσων αντιτίθενται στην ενεργοποίηση του 5G το προσέφεραν, στις 17 Οκτωβρίου, ο Τζόελ Μόσκοβιτζ και το περιοδικό «Scientific American», δημοσιεύοντας ένα άρθρο που μόνον ο τίτλος του βάζει φωτιά στο μπαρούτι: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως το 5G είναι ασφαλές».
Ο Τζόελ Μόσκοβιτζ δεν είναι άγνωστος σε όσους ασχολούνται με την προστασία από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων. Είναι διευθυντής στο Center for Family and Community Health της Σχολής για τη Δημόσια Υγεία, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Ασχολείται από το 2009 με το θέμα της βλαπτικής επίδρασης των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο.
Από εκεί και πέρα, στο άρθρο, επειδή δεν υπήρχαν χειροπιαστές αποδείξεις για βλάβες από κινητά τηλέφωνα και το 4G, ο κ. Μόσκοβιτζ γίνεται πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των αμφιβολιών του. Λέει, μάλιστα, σε ένα σημείο κατά λέξη: «Αν υπάρχουν συνεργιστικά φαινόμενα μεταξύ 5G και 4G, τότε ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος». Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι μεταφέρεται εδώ στην Ελλάδα, όπου αυτή η συνέργεια παρουσιάζεται ως βεβαιότητα. Εκεί στέκονται οι δύο πλευρές, και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.”

Συνοψίζοντας, για μια τόσο νέα τεχνολογία κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Κι από τη στιγμή που μιλάμε για τεχνολογία πολυτέλειας και όχι βασική, δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να ρισκάρουμε με την υγεία των συμπολιτών μας.

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/1035499/article/texnologia/thlefwnia/5g-h-texnologia-ths-epomenhs-genias-eftase-sthn-kalamata

https://www.tharrosnews.gr/news/content/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-5g-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82-%C2%AB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82%C2%BB

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *