Σώζοντας το διαδίκτυο από τον κακό του εαυτό.

Σώζοντας το διαδίκτυο από τον κακό του εαυτό.

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη της τελευταίας εικοσαετίας είναι το ίντερνετ. Ο παγκόσμιος ιστός ή αλλιώς World Wide Web είναι αυτό τα τρία μικρά γράμματα που βλέπουμε μπροστά σε οποιοδήποτε ιστοσελίδα και αν επισκεφθούμε. Εφευρέτης του, ο Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι. Πολλά βραβεία και αξιώματα αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος ο οποίος είναι και πάλι στην επικαιρότητα.

Χρωστάμε πολλά στο διαδίκτυο. Οι πληροφορία διαδίδεται με απίστευτες ταχύτητες, οι συναλλαγές απλοποιήθηκαν και η επικοινωνία από άκρη σε άκρη της γης γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα τελευταία χρόνια όμως, η πορεία του παίρνει διαφορετική στροφή.

Ψεύτικοι ιστότοποι τόσο καλοφτιαγμένοι που οδηγούν τους επισκέπτες σε απάτες, fake news, παραπληροφόρηση σε σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα και, φυσικά, παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και πολλά άλλα μεγάλα προβλήματα μαστίζουν στο ίντερνετ. Εφόσον , λοιπόν, δημιούργησε τον παγκόσμιο ιστό ο Sir Tim Berners-ee τώρα πλέον είναι και πρωτεργάτης για την σωτηρία του.

Όχι τα cookies που κάνουμε accept μόλις επισκεφθούμε κάποιο σάιτ…

Το “Συμβόλαιο για τον ιστό” ή Contract for the Web, αποτελεί ένα σύνολο αρχών που έχουν ως στόχο τη διάσωση του διαδικτύου. Το συμβόλαιο αυτό αποτελείται από 9 βασικές αρχές που αφορούν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και εμάς τους απλούς καθημερινούς χρήστες του διαδικτύου. Χωρίς να θέλω να σας κουράσω με πολλές λεπτομέρειες στο θέμα, για το οποίο θα αφήσω παρακάτω λινκ για να ενημερωθείτε όσοι ενδιαφέρεστε, θα αναφέρω ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει λάβει θετικής ανταπόκρισης. Πολλοί και μεγάλοι οργανισμοί έχουν συνυπογράψει το συμβόλαιο, μεταξύ αυτών Facebook, Google και Microsoft. Από πλευράς κυβερνήσεων την αρχή έκαναν Γκάνα και Γαλλία και αναμένεται μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Κλείνοντας, θεωρώ πως στην εποχή μας είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ανθρώπινη ανάγκη για προστασία των προσωπικών μας δεδομένων , και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δείχνει ότι βαδίζουμε πάλι στο σωστό δρόμο. Ίσως στο δρόμο να βάλουν εμπόδια μεγάλες επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις (περιμένω να δω και την ελληνική ανταπόκριση) αλλά θέλω να πιστεύω πως δεν θα νικήσει το χρήμα και τα συμφέροντα την συγκεκριμένη μάχη.

Ακολουθούν οι πηγές μου αλλά και το σάιτ για το Contract for the Web