Το “έγκλημα του αιώνα”, μία συνεργασία, ο θάνατος και μια τρομοκρατική επίθεση στον απολογισμό του “Σαν σήμερα”

Το “έγκλημα του αιώνα”, μία συνεργασία, ο θάνατος και μια τρομοκρατική επίθεση στον απολογισμό του “Σαν σήμερα”

1931: Το «έγκλημα του αιώνα» αναστατώνει την Ελλάδα: Δολοφονείται στον ύπνο του ο μεγαλοεργολάβος, Δημήτρης Αθανασόπουλος, από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη βοήθεια της γυναίκας του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμαχίζουν το πτώμα, το κάνουν δέματα και τα πετούν στον Ιλισό.

1966: Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου.

1972: Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ίσως η σπουδαιότερη Ελληνίδα στιχουργός, αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 79 ετών, έχοντας στο πλευρό της, την εγγονή της Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της. Τελευταία της επιθυμία ήταν να της τραγουδήσουν το “Άμαξα μέσ’ στη βροχή”.

2015: Δώδεκα νεκροί και έντεκα τραυματίες από την επίθεση δύο ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».

Ντοκουμέντο από την επίθεση.
Μνημείο για τα θύματα της 7ης Ιανουαρίου 2015 κοντά στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *