“Οδηγίες προς ναυτιλλομένους” εν όψει εξεταστικής (!)

“Οδηγίες προς ναυτιλλομένους” εν όψει εξεταστικής (!)

Τα παρακάτω παραδείγματα, δεν είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματικές και ανταποκρίνονται καθόλα στην πραγματικότητα.

Αρχές εξαμήνου: “Θα περάσω όλα όσα χρωστάω στην εξεταστική αυτού του εξαμήνου.”
1 μήνας πριν την εξεταστική: “Άμα ξεκινήσω να διαβάζω από τώρα για 1 ώρα την ημέρα, η επιτυχία είναι σίγουρη.”
1 μήνας παρά μία μέρα πριν την εξεταστική: “Σήμερα είναι Τετάρτη… Και όλα τα σωστά ξεκινήματα ξεκινούν από Δευτέρα. Όπως και η σωστή διατροφή… (αλλαγή θέματος)”
20 μέρες πριν την εξεταστική: “Αν στρωθώ για 1 εβδομάδα πριν την εξεταστική, μια χαρά θα τα πάω… Άλλωστε, έτσι κάνουν οι περισσότεροι.”
1 εβδομάδα πριν την εξεταστική: “7μέρεςx24ώρες=168 ώρες, 168ώρες-(7×8ώρες ύπνου)=112 ώρες διαβάσματος μέχρι την εξεταστική. ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ.”
2 μέρες πριν το πρώτο μάθημα: “Δεν κοιμάμαι, δεν τρώω… Θα διαβάζω στην τουαλέτα, “Άγριες Μέλισσες” θα δω ξανά από Δευτέρα.” Νεύρα, ενίοτε και κλάματα…
Το προηγούμενο βράδυ: “Δε θυμάμαι τίποτα. Δε θα πάρω πτυχίο ποτέ.” Μόνο κλάματα.
1η μέρα εξεταστικής: “Υπάρχει και ο Σεπτέμβρης. Δε θα πεθάνουμε κιόλας για το πτυχίο.”
Και η λούπα δεν έχει τελειωμό.

Αν έχεις πέσει κι ΕΣΥ στην προαναφερθείσα λούπα, δε μένει παρά να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες προς ναυτιλλομένους φοιτητές, ώστε η ιδέα του πτυχίου (με σένα με τήβεννο, λουλούδια, φωτογραφίες, συγκίνηση κλπ κλπ) να μη φαντάζει πια ουτοπική.

1. Θέσε στόχους, συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, ρεαλιστικούς και χρονικά δεσμευτικούς.(βλ. Στόχοι: το μυστικό της επιτυχίας ή της ευτυχίας;) Το πρώτο βήμα λοιπόν, έχει να κάνει με τη σωστή στοχοθεσία.
Τι σημαίνει, όμως,:
α.συγκεκριμένος στόχος;
Ο συγκεκριμένος στόχος απαντά εν προκειμένω στο εξής ερώτημα: “Τι ακριβώς πρέπει να κάνω προκειμένου να πετύχω σ’αυτήν την εξεταστική;”
β.μετρήσιμος στόχος;
Ο μετρήσιμος στόχος απαντά στο εξής: “Σε πόσα περασμένα μαθήματα θα μπορώ να πω ότι πέτυχα;”
γ.εφικτός στόχος;
Ο εφικτός στόχος επιστρατεύει το να αναλογιστείς τις ικανότητες που έχεις για να πετύχεις, απαντώντας στο ερώτημα: “Τι προγραμματισμό θα πρέπει να κάνω ώστε να πετύχω;”
δ.ρεαλιστικός στόχος;
Αν μέχρι τώρα έδινες 1-2 μαθήματα/εξάμηνο και τώρα αποφάσισες π.χ. στο 7ο εξάμηνο να βάλεις σε μια τάξη όοοοολα τ’ ασυμμάζευτα, αυτό δεν είναι παράδειγμα ενός ρεαλιστικού στόχου…Ένας ρεαλιστικός στόχος περιλαμβάνει πχ. το να δώσεις μια καλή αναλογία κάποιων δύσκολων και κάποιων εύκολων μαθημάτων. (ούτε μόνο εύκολα, ούτε μόνο δύσκολα)
ε.χρονικά δεσμευτικός;
Ο χρονικά δεσμευτικός στόχος έχει να κάνει με το χρόνο διαβάσματος που χρειάζεσαι καθημερινά για να βγάλεις εις πέρας την ύλη. Με άλλα λόγια, αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα.

2. Έχε στοχοπροσήλωση. Αφού έθεσες τους στόχους σου και έφτιαξες το χρονοδιάγραμμά σου, δε μένει παρά να δεσμευτείς σε αυτό. Τέρμα οι δικαιολογίες. Σκέψου σα να μην υπάρχει η επιλογή του Σεπτέμβρη. Την εξεταστική του Σεπτέμβρη θα την φέρεις στο νου όταν θα βγουν τα αποτελέσματα αυτής της εξεταστικής. ΌΧΙ όταν προσπαθείς να ξεκινήσεις το διάβασμα. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσεις όλα τα μαθήματα που ενδεχομένως χρωστάς. Είπαμε παραπάνω… Σωστή στοχοθεσία.)
Παραδείγματα κακής στοχοπροσήλωσης:
“Έλα μωρέ άλλο ένα επεισόδιο θα δω και θα ξεκινήσω μετά. Δεν πειράζει, αυτά που είχα σκεφτεί να διαβάσω σήμερα, θα τα μεταθέσω αύριο.”
“Για καφέεε;; Εε ναι, πάμε, θα ξεκινήσω μεθαύριο το διάβασμα (που είναι και Δευτέρα).”
Παραδείγματα καλής στοχοπροσήλωσης:
“Θα τελειώσω με την ύλη που έχω ορίσει για σήμερα ότι θα βγάλω σε πέρας και μετά θα δω netflix.”
“Για καφέεε;; Ναι, θα καθίσω σήμερα να διαβάσω κάτι παραπάνω, για να πάμε αύριο με άνεση.”

3. Το άγχος δεν είναι εχθρός σου, αλλά σύμμαχός σου. (βλ. Άγχος: εχθρός ή σύμμαχος;) Το άγχος είναι αυτό που σε κινητοποιεί, σε ενεργοποιεί για να εκπληρώσεις τους στόχους σου, αρκεί, βέβαια, να είναι σε μέτρια επίπεδα. Μην το αποφεύγεις. Χωρίς καθόλου άγχος, δεν έχεις το κίνητρο για να προσπαθείς. Με πάρα πολύ άγχος, αποθαρρύνεσαι τόσο πολύ που κι ο πιο απλός στόχος φαντάζει βουνό. Αποδέξου το άγχος και χρησιμοποίησέ το ως εργαλείο για να πετύχεις.
Παράδειγμα Απουσίας Άγχους:
“Ωχ, πέρασε λίγο η ώρα… Δεν πειράζει… Κι αύριο μέρα είναι.”
Παραδείγματα Κακού Άγχους ή Δυσάγχους («Distress»):
“Ωχ, πέρασε η ώρα… Δε θα τα καταφέρω… Δε θα περάσω ούτε ένα μάθημα…(κλπ…κλπ…)”
Παράδειγμα Καλού Άγχους ή Ευάγχους («Eustress»):
“Ωχ, πέρασε λίγο η ώρα… Πρέπει να ξεκινήσω το διάβασμα.”

4. Φρόντισε τον εαυτό σου και τον χώρο σου.
Καλή διατροφή, χωρίς στερήσεις. Λέμε όχι στη δίαιτα. Μην ξεχνάς το πρωινό. Γεύμα ανά 3-4 ώρες. (καλή ευκαιρία για διαλείμματα) Περισσότερα νερά, χυμούς και λιγότερους καφέδες. (Τώρα νιώθω λίγο σαν τη μαμά μου.)

Όσον αφορά στο χώρο που διαβάζεις, αυτός καλό είναι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, ώστε να έχεις αυτά που χρειάζεσαι κοντά σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να διαμορφώσεις το χώρο του διαβάσματός σου με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχεις μπροστά σου μόνο τα απαραίτητα. Έρευνες δείχνουν ότι βλέποντας ένα περιβάλλον τακτοποιημένο και οργανωμένο ο εγκέφαλος δέχεται τα ανάλογα ερεθίσματα, τα οποία ενισχύουν την όρεξη για διάβασμα.

Ελπίζω οι συμβουλές μου να ήταν βοηθητικές. Τα παραπάνω ήταν πορίσματα προσωπικών και φιλικών εμπειριών. Φυσικά, ο καθένας κάνει τις προσαρμογές του…
Όπως και να ‘χει, εξεταστική είναι, θα περάσει!

Καλή επιτυχία!

~Μαρία Οικονομοπούλου

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *