Xiaomi, που στα ελληνικά προφέρεται Σάομι (πολλοί το λένε λάθος, ακόμα και εγώ κάποιες φορές), μεταφράζεται στην ελληνική γλώσσα ως Τεχνολογία Κεχρί. Πολλοί θα το γνωρίζουν ως μία πολύ γνωστή ζωοτροφή, αλλά στην πραγματικότητα το κεχρί είναι Superfood και μάλιστα με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Προέρχεται από μικρά ποώδη φυτά και ανακαλύφθηκε στην Κίνα, όπου και καλλιεργήθηκε πρώτη φορά 7500 χρόνια πριν. Επειδή όμως ξέφυγα λίγο με την ιστορία που υπάρχει πίσω από το όνομα του μεγάλου αυτού τεχνολογικού κολοσσού, ας επιστρέψω καλύτερα στο κυρίως θέμα.
Η Σάομι ιδρύθηκε από τους Lei Jun και Lin Bin, δύο Κινέζους επιχειρηματίες, στις 6 Απριλίου του 2010. Πολύ γρήγορα θα κυκλοφορήσει το πρώτο της κινητό τον Αύγουστο του ’11 το οποίο θα «φορτώσει» με το δικό της υλικολογισμικό MIUI, το οποίο είναι βασισμένο σε Android και θα συνοδεύσει όλες τις συσκευές παραγωγής της μέχρι και σήμερα. Πιο απλά, το MIUI είναι το interface για όλες της συσκευές Xiaomi και αποτελεί ουσιαστικά τον τρόπο της εταιρείας να κανει πιο εύχρηστο και ευχάριστο το περιβάλλον του Android για τους χρήστες.
Η συνέχεια για την Xiaomi θα είναι άκρως επιτυχημένη. Το 2015, μετά από μόλις 5 έτη παρουσίας της στην αγορά θα βρεθεί στην 3η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες Smartphones στον κόσμο, καθώς επίσης, θα αποτελέσει και μία εκ των μεγαλύτερων Start Up τεχνολογίας, αφού θα λάβει από επενδυτές χρηματοδότηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εκτός από τα smartphones, θα εισέλθει στην αγορά και με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πώληση tablet, laptop, τηλεοράσεων καθώς και με πολλά ακόμη μικρά και μεγάλα gadgets που θα κατακλύσουν την αγορά. Για την Xiaomi υπολογίζεται πως εργάζονται τουλάχιστον 8000 εργαζόμενοι σε Κίνα, Ινδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία και Φιλιππίνες, αριθμός που είναι πολύ ενθαρρυντικός όσον αφορά στο εργασιακό κατεστημένο στις συγκεκριμένες χώρες. Σημαντικό είναι να επισημάνω πως, παρόλο που σαν εταιρεία η Xiaomi έχει μεγάλη επιτυχία στην Ασία και σε επιλεκτικές αγορές στην Ευρώπη, δεν έκανε άνοιγμα σε μεγαλύτερες, όπως είναι αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. μέχρι και το 2018 γεγονός που κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτη την μέχρι τώρα πορεία της.
Ο Hugo Barra, νυν αντιπρόεδρος στον τομέα την εικονικής πραγματικότητας στο Facebook και πρώην αντιπρόεδρος της Xiaomi έχει αναλύσει το μυστικό της χαμηλής τιμολόγησης. Ακολουθώντας διαφορετική τακτική μάρκετινγκ, η εταιρία αποφάσισε να κάνει χρήση των Social Media και επομένως να μηδενίσει το κόστος, αντί να χρησιμοποιήσει πιο παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης των προϊόντων της. Επιπλέον, η δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου έριξε τις τιμές, καθώς δεν υπήρξε η ανάγκη για τη χρησιμοποίηση μεσαζόντων και λιανοπωλητών.
Σύμφωνα με τον H. Barra,
“A product that stays on the shelf for 18-24 months — which is most of our products — goes through three or four price cuts. The Mi2 and Mi2s are essentially the same device, for example. The Mi2/Mi2s were on sale for 26 months. The Redmi 1 was first launched in September 2013, and we just announced the Redmi 2 this month, that’s 16 months later”.
Πιο απλά, τα προϊόντα τους είναι διαθέσιμα για 18-24 μήνες και μέσα στο διάστημα αυτό ρίχνουν την τιμή 3-4 φορές. Επιπροσθέτως, η τεχνολογία βελτιώνεται και κάθε χρόνο κυκλοφορούν νέα Smartphones με καλύτερα χαρακτηριστικά. Επομένως είναι λογικό τα παλιότερα μοντέλα να δέχονται μειώσεις στην τιμή πώλησης τους. Αυτό δίνει επίσης και τη δυνατότητα για καλύτερη διαπραγμάτευση του κόστους παραγωγής με τους κατασκευαστές που πουλάνε τα κομμάτια που χρειάζονται για τη συναρμολόγηση του Smartphone( πχ. μπαταρίες, επεξεργαστές, κάμερες κ.α).
Η Xiaomi έχει χαρακτηριστεί στον επιχειρηματικό κόσμο ως “η Apple της Κίνας”. Οι συσκευές που δημιουργεί, σύμφωνα και με το Business Insider, έχουν μεγάλες ομοιότητες με αυτές της Apple. Στην προσπάθεια αυτή της κινέζικης εταιρείας να “αντιγράψει” την Apple, κατάφερε να γίνει η νέα Samsung στη θέση της Samsung, κλέβοντας μεγάλο μερίδιο της αγοράς της δημιουργώντας καλύτερα σε ποιότητα προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφόρησε στην αγορά το Galaxy S5 με κατώτερη τιμή τα 600 δολάρια με πλαστικό “σώμα” και την ίδια εποχή εμφανίστηκε το Mi 4 με τιμή 320 δολάρια μεταλλικό σώμα και πολύ καλά χαρακτηριστικά. Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, για το πρώτο μισό του 2019 τα Samsung Galaxy A50, Samsung Galaxy A10, Xiaomi Redmi Note 7 και Xiaomi Redmi 6A κατάφεραν να πουλήσουν πάνω από 10 εκατομμύρια τεμάχια έκαστος. Αυτό επιβεβαιώνει πως παρόλο που δεν έχει καταφέρει να βγάλει εκτός ανταγωνισμού τη Samsung, η Σάομι έχει εγκατασταθεί ψηλά στη λίστα με τις πωλήσεις κινητών στον κόσμο και έχει κερδίσει και μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, αυτή της Κίνας.
Κλείνοντας, θέλω να πω πως προσωπικά, χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα μου το Xiaomi Redmi Note 7, στο οποίο κατέληξα αφού εξάντλησα το παλιό μου Redmi 4x, και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το δικό μου συμπέρασμα είναι πως τα smartphones άλλα και οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές της Σάομι παίρνουν άριστα στη σχέση Τιμή- Ποιότητα. Είναι πολύ απλά Value for Money.