Διαβάστε τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 21 Μαρτίου

Διαβάστε τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 21 Μαρτίου
As black South Africans massed and demonstrated against South Africa's apartheid policies and the arrest of their leaders, 34 of the scores of blacks killed at Sharpeville, South Africa, were buried there on March 30, 1960. This aerial view shows row of caskets and the crowd at mass burial. (AP Photo)

1800: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο. Περίπου 600 ένοπλοι αγωνιστές με αρχηγούς Σωτήρη Χαραλάμπη, τον Φωτήλα, τον Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον, Νικόλαο Σολιώτη και τους Πετιμεζαίους συγκεντρώθηκαν, πολιόρκησαν την περιοχή και επιτέθηκαν εναντίων των Τούρκων που είχαν καταφύγει στους πύργους. Ύστερα από πενθήμερη αντίσταση (21-25 Μαρτίου) ο Αρναούτογλου παραδόθηκε. Μετά την απελευθέρωση στα Καλάβρυτα και στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας τελέστηκε επίσημη δοξολογία.

1871: Ο Ότο φον Μπίσμαρκ διορίζεται πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας.

1919: Ιδρύεται η Ουγγρική Σοβιετική Δημοκρατία και συστήνεται η πρώτη κομμουνιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.

1920: Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Μανώλης Χιώτης, ο οποίος στις 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του, αφήνει την τελευταία του πνοή

1960: Η Σφαγή του Σάρπβιλ. Μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει στους δρόμους, ζητώντας ίσα δικαιώματα. Όλα έγιναν αστραπιαία. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα, αφού οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προς το απροστάτευτο πλήθος. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, καθώς 69 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίζονται, ανάμεσά τους νεαρές γυναίκες, άνδρες, αλλά και παιδιά. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

1963: Κλείνει η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

1965: Η NASA εκτοξεύει το «Ranger 9», το τελευταίο από μία σειρά μη επανδρωμένων σεληνιακών ρομποτικών διαστημόπλοιων.

1965: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται 3.200 ατόμων στην αρχή της τρίτης και τελικά επιτυχημένης πορείας για τα πολιτικά δικαιώματα από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).

1996: Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το συνέδριο του κόμματος, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ. Στην πρώτη ψηφοφορία ήταν υποψήφιος μαζί με τους Γιώργο Σουφλιά, Μιλτιάδη Έβερτ και Βύρων Πολύδωρα. Στον δεύτερο γύρο όπου πέρασαν, ο Καραμανλής συγκεντρώνει το 69,16% των ψήφων, έναντι 30% του Σουφλιά.

2003: Τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκινούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *