Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα είχαν μια ιδιαίτερη σύνδεση με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της. Από τα προϊστορικά σχέδια των σπηλαίων μέχρι τα αρχαία όργανα, είναι προφανές ότι η τέχνη υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι κομμάτι συνυφασμένο με την ύπαρξη μας ανεξάρτητα από τη φυλή, τις πολιτικές πεποιθήσεις, τη θρησκεία.
Οι άνθρωποι εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους την καλλιτεχνική τους έμπνευση, είτε πρόκειται για μουσική, χορό, ποίηση, μαγειρική, σκίτσα, πίνακες ζωγραφικής ή ακόμη και γκράφιτι. Μερικοί προτιμούν να συμμετέχουν άμεσα στη δημιουργία της τέχνης (καλλιτέχνες), ενώ άλλοι επιθυμούν να την γνωρίσουν, να την αποκωδικοποιήσουν και να την εκτιμήσουν. Όποια και αν είναι η περίπτωση, οι τέχνες παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους και με τον κόσμο γύρω του γενικότερα. Η τέχνη μας βοηθάει συναισθηματικά, ψυχολογικά, συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής προσωπικότητας, ακόμη και οικονομικά όσους ζούν υπηρετώντας την.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους η τέχνη είναι σημαντική στον κόσμο, σήμερα και πάντα.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 6 λόγους για τους οποίους, κατ’ εμέ, η τέχνη είναι εξαιρετικά σημαντική στη ζωή μας.
1. Είμαστε εκ φύσεως “καλλιτεχνικοί” τύποι.
Η ικανότητα των ανθρώπων να συνειδητοποιούν φυσικά τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και το πώς αυτά τα έργα τέχνης μας εμπνέουν και μας παρακινούν συνεχίζει να αποτελεί τη βάση διαφόρων μελετών και συζητήσεων για την προέλευση της μουσικής και άλλων τεχνών εν γένει. Φαίνεται ότι το DNA μας έχει κωδικοποιηθεί για να δημιουργήσει και να εκτιμήσει την τέχνη. Ο καθένας έχει κάποια καλλιτεχνική πτυχή, ακόμη και αν δεν είναι με μία από τις αναγνωρισμένες μορφές τέχνης. Το καλλιτεχνικό υπόβαθρο μπορεί να απεικονιστεί και να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνδυάζετε τα ρούχα σας, τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνετε τα μαλλιά σας, τη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας, στη ζαχαροπλαστική, στο μαγείρεμα και πολλά ακόμη.
2. Η τέχνη “γκρεμίζει” όλες τις διαφορές.
Τα έργα τέχνης, είτε σε φυσική είτε σε άυλη μορφή, συχνά μπορούν εύκολα να γίνουν κατανοητά από ανθρώπους από διαφορετικό κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό υπόβαθρο. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η γνωστή σε όλους μας μουσική αναφέρεται και ως γλώσσα. Επίσης, μέσω της παρατήρησης των αντικειμένων και των έργων τέχνης, καθώς και των μηνυμάτων που κωδικοποιούνται στη λογοτεχνία, τη μουσική και την ποίηση, είναι δυνατό να αποκτήσουμε γνώσεις και να κατανοήσουμε την ιστορία και κατ’επέκταση τη σημερινή πραγματικότητα.
3. Η τέχνη μας κάνει καλό.
Από την ομορφιά και καλαισθησία του περιβάλλοντος μας, έως και την ανακούφιση του άγχους και των ταλαιπωριών, η τέχνη είναι απαραίτητη για σωματική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία. Η μουσική, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους για να πολεμήσουν την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες. Για τους δημιουργούς τέχνης, συμπεριλαμβανομένων μουσικών, χορευτών, ζωγράφων και συγγραφέων, η δημιουργία ή η εκτέλεση ενός έργου τέχνης, τους παρεχει που παρέχει μια “κάθαρση”, καθώς επίσης και την αίσθηση του επιτεύγματος. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν πώς οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα είτε με το δημιουργικό κομμάτι της τέχνης, είτε με την “κατανάλωσή” της ή απλά με την παρουσία κάτι σχετικού με την τέχνη στη ζωή τους.
4. Επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και την αυτογνωσία.
Για έναν δημιουργό τέχνης, μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να εκφράσει ένα συναίσθημα ή μια σκέψη είναι να βυθιστεί στη διαδικασία της δημιουργίας ενός έργου. Για άλλους, η πνευματική διαύγεια σε μια συγκεκριμένη κατάσταση γίνεται μόνο αφού το μυαλό επιδοθεί σε κάτι καλλιτεχνικό. Επίσης, η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν είχαμε φανταστεί. Τέλος, συμπεριλαμβάνοντας την τέχνη στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να αποδώσουμε πολύ καλύτερα και να προοδεύσουμε ακόμη και σε τομείς που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τέχνη.
5. Η προοπτική προσωπικών αποδοχών.
Ο κόσμος της τέχνης έχει επιτρέψει τη δημιουργία πλούτου για εκατομμύρια ανθρώπους και όχι μόνο για όσους ασχολούνται με τη διαδικασία δημιουργίας. Από τους ανθρώπους που κατέχουν και λειτουργούν γκαλερί τέχνης και κινηματογράφους, σε ανθρώπους των οποίων η δουλειά είναι να επικρίνουν και να κατηγοριοποιούν έργα τέχνης, υπάρχουν πολλές διέξοδοι για την δημιουργία εισοδήματος. Φανταστείτε αν δεν υπήρχε μουσική, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής ή γλύπτες, ο κόσμος δεν θα ήταν μόνο αδύναμος αλλά θα επικρατούσε και ακόμη περισσότερη ανεργία.
6. Βοηθά στην καταγραφή ιστορίας.
Χωρίς τις αρχαίες τοιχογραφίες στα σπήλαια και τα αρχαία αντικείμενα που έχουν εκσκαφεί, πολλά από αυτά που είναι γνωστά σήμερα για τους προϊστορικούς χρόνους θα είχαν παραμείνει ένα μυστήριο. Ομοίως, οι διάφοροι τύποι τέχνης που υπάρχουν στη σημερινή κοινωνία θα βοηθήσουν τις μελλοντικές γενιές να καταλάβουν πώς ήταν ο κόσμος στο παρελθόν. Επιπλέον, μέσω των μηνυμάτων που ενσωματώνονται στην τέχνη, οι άνθρωποι μπορούν να δουν και να κατανοήσουν τα λάθη του παρελθόντος και μελετώντας τα, θα προσπαθήσουν να τα αποφύγουν σε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να υπάρχω χωρίς την παρουσία της τέχνης στη καθημερινότητα και κατ’ επέκταση στη ζωή μου. Από τη μουσική -που θα παίζει από το πρωί που θα ξυπνήσω, στο δρόμο, στη δουλειά, μέχρι την ωρα που θα κοιμηθώ – μέχρι τη φωτογραφία, τη ζαχαροπλαστική, τη ζωγραφική, την γραφιστική και την αρχιτεκτονική παίζουν καθημερινά πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μου, στην επίδοσή μου, στην ηρεμία μου και στην έμπνευσή μου.
Ένας “υγιής” άνθρωπος και μια “υγιής” κοινωνία πιστεύω πως διαμορφώνονται μέσα από την παιδεία και τις τέχνες.