Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, 10 Απριλίου

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, 10 Απριλίου

1821: Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σε αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.

1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Οι Έλληνες ανατρέπουν όποιον βρουν μπροστά τους και προχωρούν, αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς. Την πορεία τους συνόδευσαν δύο εκρήξεις από την πόλη. Η πρώτη στους υπονόμους και η άλλη από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με τον ηρωικό Χρήστο Καψάλη. Η ελληνική πλευρά μετρά αρκετές απώλειες. Από τους 3.000 στρατιωτικούς που πήραν μέρος στην έξοδο, μόνο 1.300 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι 1.700 σκοτώθηκαν στις συμπλοκές της εξόδου. Από τις γυναίκες, 13 μόνο Σουλιώτισσες σώθηκαν και από τα παιδιά τρία ή τέσσερα. Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων υπολογίστηκαν σε 5.000. Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού.

1835: Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1912: Ο Τιτανικός σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.

1968: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1970: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.

1997: Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί, Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και δέκα περίπου ληστείες, την τελευταία δεκαετία.

1998: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, Σεραφείμ.

Πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *