Δείτε τι έγινε σαν σήμερα, 19 Απριλίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα, 19 Απριλίου
Cuban premier Fidel Castro smokes a cigar in Havana during his visit to office of the organization of control of children's centers, April 29, 1961. (AP Photo)

1770: Ο Άγγλος πλοίαρχος, Τζέιμς Κουκ, αντικρίζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.

1782: Ο Τζον Άνταμς εξασφαλίζει την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ολλανδική Δημοκρατία ως ανεξάρτητη κυβέρνηση. Το σπίτι που είχε αγοράσει στη Χάγη γίνεται η πρώτη αμερικανική πρεσβεία.

1839: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.

1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

1903: Στο Κισινάου ξεκινά πογκρόμ, το οποίο εξαναγκάζει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους να αναζητήσουν αργότερα καταφύγιο στην Παλαιστίνη και τον δυτικό κόσμο.

1912: Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο «Τέξας», στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.

1943: Ξεσπά στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων εκεί, προκειμένου να μαζέψουν τους εναπομείναντες Εβραίους.

1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.

1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Hollywood. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ενορχήστρωση της δολοφονίας πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού, Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.

2005: Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

2011: Η 19η Απριλίου 2011 έφερε μία κοσμοϊστορική αλλαγή για την Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο παραιτείται από τη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του νησιού της Επανάστασης και τη θέση αναλαμβάνει ο αδερφός του, Ραούλ Κάστρο.

Πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *