Προτάσεις: 3 βιβλία και 2 σειρές για το τέλος (;) της καραντίνας

Προτάσεις: 3 βιβλία και 2 σειρές για το τέλος (;) της καραντίνας

Όλα δείχνουν πως φτάνουμε στο τέλος της καραντίνας. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους μας καθώς ο εγκλεισμός στο σπίτι περιορίζει αρκετά κάθε άνθρωπο και την κοινωνική του ζωή. Υπήρχε και η θετική πλευρά του άφθονου ελεύθερου χρόνου προς εκμετάλλευση και ενασχόληση με τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.

Με την ελπίδα πως είναι οι τελευταίες μας προτάσεις επί καραντίνας, σας παρουσιάζουμε 3 βιβλία και 2 σειρές ώστε να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας.

Βιβλία

Η φάρμα των ζώων (Τζωρτζ Όργουελ)

Σε μια φάρμα τα ζώα επαναστατούν κατά των καταπιεστικών ανθρώπων και παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους. Στην αρχή ορίζονται ως ικανότερα να ηγηθούν τα γουρούνια. Θα αποδειχθούν ικανά να ηγηθούν με τρόπο δίκαιο; Θα γίνουν χειρότερα από τους ανθρώπους; Πως θα αντιδράσουν τα άλλα ζώα;

Αποτέλεσμα εικόνας για η φαρμα των ζωων

Ο πανέξυπνος Βρετανός συγγραφέας σατιρίζει με καυστικό τρόπο τόσο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα όσο και την ανερχόμενη νέα ηγεσία που θέλει να πάρει τη θέση της άλλης και τελικά αποδεικνύεται χειρότερη και πιο απολυταρχική από την προηγούμενη.

Κάνει λοιπόν σαφές ο συγγραφέας πως μια αλλαγή εξουσίας, όσο κακή και αν είναι αυτή, δεν είναι αυτομάτως καλή ή κακή αλλά μένει να κριθεί από τη συμπεριφορά της νέας εξουσίας

Άκου Ανθρωπάκο (Βίλχελμ Ράιχ)

«Ο μεγάλος άνθρωπος ξέρει πότε και με ποιον τρόπο είναι μικρός. Ο Ανθρωπάκος δεν γνωρίζει ότι είναι μικρός και φοβάται να το μάθει»

Το 1948 δημοσιεύτηκε ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών από τον Αυστριακό ψυχαναλυτή, Βίλχελμ Ράιχ, το «Άκου Ανθρωπάκο». Το θεωρώ κάτι σαν το ευαγγέλιο του σύγχρονου ανθρώπου. Ο ριζοσπαστικός επιστήμονας έγραψε τη μεγαλύτερη αλήθεια πως ο «ο μοναδικός σωτήρας του κάθε ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός και ο φασισμός τρυπώνει ακριβώς εκεί που αναζητάμε την αλήθεια μας στους άλλους»

Περιγράφει τον φόβο των ανθρώπων να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους με τρόπο ωμό και σκληρό. Μόνο να κερδίσεις έχεις από την ανάγνωσή του κι έχεις ήδη αργήσει.

Ο ξένος (Αλμπέρ Καμύ)

Ένα βιβλίο που περιγράφει τη ζωή ενός μέσου ανθρώπου που ζει μια απολύτως φυσιολογική στα όρια του βαρετού ζωή και αντιδρά διαφορετικά σε ερεθίσματα σε σχέση με την πλειοψηφία των ανθρώπων. Αντιδρά ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ο ξένοσ καμύ

Ο ίδιος ο συγγραφέας το έθεσε άψογα (κάθε μου προσπάθεια θα ήταν πολύ κατώτερη) «… Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον Ξένο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου το μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».

Σειρές

The end of the fucking world

Σειρά που περιέχει βρετανικό χιούμορ και ψυχοπαθή έφηβο. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ και να σας έχω ήδη πείσει να τη δείτε.

Ο Τζέιμς είναι ένας ιδιαίτερος 17χρονος, πεπεισμένος πως είναι ψυχοπαθής και έχοντας το αποδεχθεί σχεδιάζει ένα φόνο.

Η Αλίσα είναι το νέο κορίτσι στο σχολείο και όντας εξωστρεφής, γίνεται ο εύκολος στόχος του Τζέιμς.

Τελικά μετά από χρόνο που περνάνε μαζί, τον πείθει να εγκαταλείψουν την πόλη τους ενώ δενκείνος συνεχίζοντας να σχεδιάζει πως θα εκτελέσει το φόνο, αποδέχεται την πρόταση της.

Καλογυρισμένη σειρά χωρίς υστερικές ερμηνείες από ψυχοπαθείς πρωταγωνιστές όπως γίνεται συνήθως, ένα πολύ ωραίο κράμα δράματος με το κλασικο, φλεγματικό βρετανικό χιούμορ.

Η 1η σεζόν με 10 επεισόδια είναι ήδη διαθέσιμη στο Netflix και είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί η δεύτερη.

Mindhunter

‌”Η εγκληματολογία είναι η επιστήμη που είναι πιο κοντά στην τέχνη καθώς ψάχνει να ριξει φως στα πιο σκοτεινά σημεία του ανθρώπινου μυαλού» όπως εύστοχα δήλωσε ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στην εξαίσια ελληνική παραγωγή, Έτερος Εγώ”

MINDHUNTER


‌ Το ίδιο συμβαίνει και στην εξαίσια σειρά «Mindhunter» η οποία μας πάει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 70 στην Αμερική και τη σύσταση της πρώτης ομάδας έρευνας και ανάλυσης της συμπεριφοράς «serial killers» της εποχής. Σκοπός της είναι η εντόπιση κοινών στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να γίνει μανιακός δολοφόνος ώστε να μπορεί να προληφθεί μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.


‌Οι ρεαλιστικές ερμηνείες καθώς και η καταπληκτική απεικόνιση της εποχής σε συνδυασμό με τις ανατριχιαστικές εξιστορήσεις για φριχτά εγκλήματα καθιστούν τη σειρά «must watch».
‌οι δύο πρώτες σεζόν είναι ήδη διαθέσιμες στο Netflix.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *