Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 18 Μαΐου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 18 Μαΐου

332: Ο Κωνσταντίνος Α’ ανακοινώνει τη δωρεάν διανομή τροφίμων στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης.

1593: Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον θεατρικό συγγραφέα, Κρίστοφερ Μάρλοου, ύστερα από καταγγελία του συγγραφέα, Τόμας Κιντ, ότι ανήκει σε αίρεση.

1499: O Αλόνσο ντε Οχέδα σαλπάρει από το Κάντιθ της Ισπανίας για το ταξίδι του στη σημερινή Βενεζουέλα.

1652: Το Ρόουντ Άιλαντ ψηφίζει τον πρώτο νόμο στην αγγλόφωνη Βόρεια Αμερική με τον οποίο κηρύσσεται παράνομη η δουλεία.

1756: Αρχίζει επίσημα ο Επταετής Πόλεμος όταν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1803: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλεί τη Συνθήκη της Αμιάν και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1804: Ο Ναπολέων Α’ ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας των Γάλλων.

1821: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς, με 300 περίπου άνδρες, τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους στα Δολιανά Κυνουρίας, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από τη μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός μένει στην ιστορία ως «Τουρκοφάγος». Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά δεν μπορούσαν να τού ξεκολλήσουν το σπαθί από το χέρι.

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλομ το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά Πασά. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της ημέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.

1848: Συνεδριάζει η πρώτη Γερμανική Εθνοσυνέλευση, στη Φραγκφούρτη.

1861: Περίπου 50 μέλη της μυστικής μαχητικής οργάνωσης «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώνονται οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος (σήμερα Ομονοίας), αλλά αποτυγχάνουν να εξοντώσουν τον βασιλιά Όθωνα.

1863: Αρχίζει η πολιορκία του Βίκσμπουργκ, στα πλαίσια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1910: Ο Κομήτης του Χάλεϊ προκαλεί πανικό σε όλη τη Γη και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ.

1922: Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1960: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3 και κατακτά το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Τον αγώνα, που διεξάγεται στη Γλασκόβη, παρακολουθούν 127.621 θεατές.

1963: Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλά στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

1969: Εκτοξεύεται το «Apollo 10».

1980: Άνθρωπος του Ηρακλή συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να δωροδοκεί με 500.000 δραχμές τον αμυντικό του ΠΑΟΚ, Φιλώτα Πέλλιο, προκειμένου να μην αγωνισθεί στον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο «γηραιός» θα κριθεί ένοχος και θα υποβιβασθεί.

1990: Ένα τροποποιημένο τραίνο TGV στη Γαλλία, κάνει νέο ρεκόρ ταχύτητας, αγγίζοντας τα 515,3 χλμ./ώρα.

1991: Η Βόρεια Σομαλία ανακοινώνει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Σομαλία, αλλά δεν τυγχάνει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα.

1993: Σφοδρές διαδηλώσεις ξεσπούν στην Κοπεγχάγη μετά την έγκριση των τεσσάρων δανέζικων εξαιρέσεων στο δημοψήφισμα για τη συνθήκη του Μάαστριχ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον των πολιτών, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους.

1994: Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ της Μίλαν και της Μπαρτσελόνα. Το τρόπαιο κατακτά η ιταλική ομάδα, καθώς επικρατεί με το εμφατικό 4-0.

2009: Στη Σρι Λάνκα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ηττούνται από την κυβέρνηση, δίνοντας τέλος σε μια εμφύλια διαμάχη σχεδόν 26 ετών.

2011: Πτήση της Sol Líneas Aéreas συντρίβεται στη νότια Αργεντινή, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.

Newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *