17/5: τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα!

17/5: τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα!

1642: Ο Πολ Σομεντί ντε Μεζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ

1673: Ξεκινά η εξερεύνηση του ποταμού Μισισιπή από τους Λουί Ζολιέ και Ζακ Μαρκέτ.

1792: Ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Wall Street.

1809: Ο Ναπολέων Α’ διατάσσει την προσάρτηση των παπικών κρατών στην Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία.

1814: Υπογράφεται το Σύνταγμα της Νορβηγίας και ο διάδοχος Χριστιανός Φρειδερίκος της Δανίας εκλέγεται βασιλιάς της Νορβηγίας.

1859: Κωδικοποιούνται οι πρώτοι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου.

1865: Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

1895: Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Πλατεία Ομονοίας.

1902: Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1918: Η μάχη του Σκρα-ντι-Λεγκέν λήγει νικηφόρα για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος απωθεί τις βουλγαρικές δυνάμεις και ανοίγει το δρόμο στις συμμαχικές δυνάμεις για να καταλάβουν την κοιλάδα του Αξιού.

1920: Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει για πρώτη φορά με ψήφισμά της τα ελληνικά δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο.

1931: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλώνει από τον Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις Κλεπτών».

1937: Με τον αναγκαστικό νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.

1940: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.

1944: Ξεκινά το Συνέδριο του Λιβάνου, με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής.

1962: Συμπλοκή μεταξύ βουλευτών της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου σημειώνεται στη Βουλή των Ελλήνων κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της νέας πρότασης μομφής που έχουν καταθέσει Ένωση Κέντρου και ΕΔΑ για τη «βία και νοθεία» και τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

1962: Αδύνατη θεωρούσε την επικράτηση των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ο Ιωσήφ Στάλιν, όπως αναφέρει από το εκδοθέν στις ΗΠΑ βιβλίο «Συνομιλίες με τον Στάλιν» του Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος ισχυρίζεται επίσης ότι το ΚΚΕ είχε δεχθεί να «συζητήσει» το Μακεδονικό ζήτημα με τη Γιουγκοσλαβία, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

1963: Υπό την προστασία μονάδων του Βασιλικού Ναυτικού θα ψαρεύουν τα αλιευτικά της Μυτιλήνης, λόγω των συνεχών επιθέσεων που δέχονται από τουρκικές ακταιωρούς.

1967: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, ζητά την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από τη χώρα του.

1983: Ο Λίβανος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

1990: Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχιατρικών παθήσεων.

2014: Αεροπλάνο συντρίβεται στο βόρειο Λάος, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους.

Πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *