7/6: τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα!

7/6: τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα!

1099: Αρχίζει η πολιορκία της Ιερουσαλήμ κατά την Α’ Σταυροφορία.

1494: Η Ισπανία και η Πορτογαλία υπογράφουν τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, η οποία μοιράζει το Νέο Κόσμο στις δύο χώρες.

1692: Καταστροφικός σεισμός χτυπά το Πορτ Ρουαγιάλ στην Τζαμάικα. Σε τρία μόλις λεπτά σκοτώνονται 1.600 άτομα και 3.000 τραυματίζονται σοβαρά.

1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.

1821: Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες ημέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο. Στο κατάστρωμά της βρίσκονται όλοι οι αξιωματικοί του Τουρκικού Στόλου, γιορτάζοντας το Ραμαζάνι. Σκοτώνονται ο ναύαρχος και περισσότεροι από 1000 παριστάμενοι.

1834: Στο Ναύπλιο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία.

1906: Καθελκύεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας το υπερωκεάνιο «RMS Lusitania».

1907: Απαγχονίζεται από τους κομιτατζήδες ο θρυλικός μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας (κατά κόσμον Σαράντος Αγαπηνός).

1914: Το πρώτο σκάφος διασχίζει τη διώρυγα του Παναμά.

1917: Οι Γάλλοι, με την έγκριση του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξορίζουν στο Αιάκειο της Κορσικής τους γερμανόφιλους αντιπάλους του, Δημήτριο Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δούσμανη.

1917: Τα συμμαχικά στρατεύματα πυροδοτούν νάρκες κάτω από τα γερμανικά χαρακώματα, σκοτώνοντας 10.000 Γερμανούς στρατιώτες στη Μάχη της Μεσίν.

1922: Μέλη της βρετανικής ορειβατικής αποστολής στο Έβερεστ κατορθώνουν να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή, σε υψόμετρο 8.168 μ.

1929: Στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών.

1934: Ο Ερνστ Λέχνερ σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα γκολ σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανοίγοντας το σκορ στο 24″ του αγώνα Γερμανία – Αυστρία 3-2.

1938: Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης».

1942: Τερματίζεται με αμερικανική νίκη η Αεροναυμαχία του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

1942: Οι Ιάπωνες στρατιώτες αρχίζουν να καταλαμβάνουν τα νησιά Ατού και Κίσκα, στα ανοικτά της Αλάσκας.

1943: Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Καρλ Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των SS, κοινοποιεί στον Χάινριχ Χίμλερ ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.

1946: Το BBC One, το κύριο κανάλι του βρετανικού BBC, εκπέμπει ξανά μετά από απουσία 7 ετών λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1948: Ο Έντουαρντ Μπένες παραιτείται από πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, αρνούμενος να υπογράψει το Σύνταγμα της Ενάτης Μαΐου που καθιστούσε τη χώρα του κομμουνιστικό κράτος.

1965: Η SONY παρουσιάζει το πρώτο βίντεο οικιακής χρήσης (μοντέλο CV-2000). Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1966: Εγκαινιάζεται το «Πλανητάριον» του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού.

1967: Οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στην Ιερουσαλήμ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

1970: Ο Γκόρντον Μπανκς πραγματοποιεί την ιστορική απόκρουση στην κεφαλιά του Πελέ κατά τη διάρκεια του αγώνα Βραζιλία – Αγγλία 1-0, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού.

1981: Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει πυρηνικό σταθμό στο Ιράκ, στα περίχωρα της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Όπερα».

1982: Η Πρισίλα Πρίσλεϊ ανοίγει τη Graceland στο κοινό. Το μπάνιο όπου πέθανε ο Έλβις Πρίσλεϊ πέντε χρόνια νωρίτερα παραμένει μη επισκέψιμο.

1990: Στη Νότια Αφρική, ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ ανακοινώνει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια.

1991: Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.

1992: Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.

1993: Ο Ντράζεν Πέτροβιτς σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9, στο Ντένκεντορφ (κοντά στην πόλη Ίνγκολστατ), περίπου στις στις 17:20. Ο σπουδαίος Κροάτης μπασκετμπολίστας ταξίδευε στην Πολωνία, όπου η εθνική ομάδα της χώρας του έπαιζε αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 1993.

1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να χαίρουν των ιδίων προνομίων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

1995: Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Ασημάκη Κατσούλα, Μάνο Δημητροκάλη και Δήμητρα Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες δύο γυναικών. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1994 αποκαλύφθηκε η υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης», που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η «σατανική τριάδα» κατηγορήθηκε ότι αποπλανούσε νεαρά κορίτσια, μεταξύ των οποίων και ανήλικα, και όλοι μαζί επιδίδονταν σε ομαδικά σεξουαλικά όργια και τελετές μαύρης μαγείας. Θύματά τους έπεσαν οι Δώρα Συροπούλου και Γαρυφαλλιά Γιούργα. Στις 23 Δεκεμβρίου 1997, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών θα κηρύξει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Κατσούλα και Δημητροκάλλη. Η Μαργέτη θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για απλή συνέργεια σε δύο φόνους.

1995: Τριβές και αντιπαραθέσεις δημιουργεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του Παύλου Γλίξμπουργκ βουλευτές του κόμματος, που έλαβαν προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.

1997: Ένας χάκερ με το όνομα “_eci” προκαλεί ανησυχία στη Microsoft, αφού απειλεί την ασφάλεια των λειτουργικών συστημάτων Windows 95 και Windows NT.

1997: Στην Ιρλανδία, η πολιτική πτέρυγα του IRA, Σιν Φέιν, εξασφαλίζει για πρώτη φορά έδρα στη Βουλή.

2003: Μεγάλη νίκη σημειώνει η εθνική Ελλάδας, με 1-0 εκτός έδρας επί της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Euro 2004, σε ένα κομβικό παιχνίδι για τον μετέπειτα θρίαμβο στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

2017: Τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώνονται στο Ιρανικό Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, στην Τεχεράνη, με 12 νεκρούς και 39 τραυματίες ως αποτέλεσμα. Την ευθύνη αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *