25/6 “Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα”

25/6 “Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα”

1678: Η Ενετή μαθηματικός, Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1741: Η Μαρία Θηρεσία στέφεται βασίλισσα της Ουγγαρίας.

1788: Η Βιρτζίνια γίνεται η 10η πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας – Διρού.

1862: Αρχίζει η μάχη των Επτά Ημερών στις ΗΠΑ.

1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3,37 μέτρα.

1913: Δολοφονείται από Βούλγαρους στρατιώτες ο μητροπολίτης Μελενίκου Κωνσταντίνος Ασημιάδης, στο Ντεμίρ Ισάρ.

1919: Αρχίζει στο Μόναχο της Γερμανίας η Επανάσταση των «Σπαρτακιστών», υπό την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια επιβολής του κομμουνισμού καταπνίγεται.

1921: Αντιπαρατάσσονται τα αντίπαλα στρατεύματα Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος εκδηλώνει στρατιωτικό κίνημα και καταλαμβάνει την εξουσία, επιβάλλοντας τη βραχύβια δικτατορία του.

1941: Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, δίπλα στη γερμανική και την ελληνική, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1947: Εκδίδεται για πρώτη φορά το περίφημο Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

1950: Βορειοκορεατικά στρατεύματα διασχίζουν τον 38ο παράλληλο, δίνοντας την αφορμή για την έναρξη του Πολέμου της Κορέας.

1975: Η Μοζαμβίκη γίνεται ανεξάρτητη χώρα.

1978: Η σημαία των ΛΟΑΤ που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο.

1978: Η Αργεντινή νικά 3-1 την Ολλανδία στο Μπουένος Άιρες και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της ιστορίας της και 11ο από την καθιέρωση του θεσμού. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται στην παράταση (Κέμπες 38′, 105′, Μπερτόνι 115′ – Νανίνγκα 82′).

1982: Καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον Ελληνικό Στρατό. Επιτρέπεται πλέον στους νεοσύλλεκτους να έχουν μαλλιά μέχρι 4 εκατοστά.

1988: Η Ολλανδία νικά 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και κατακτά το 8ο Κύπελλο Ευρώπης. Ο τελικός θα μείνει στην ιστορία για το εκπληκτικό γκολ του Μάρκο φαν Μπάστεν (54′), με τον Ρουντ Γκούλιτ να ανοίγει το σκορ (54′).https://www.youtube.com/embed/gVZdz0fbdcg#amp=1

1991: Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία αποτελεί πια παρελθόν, καθώς η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1998: Κυκλοφορούν στην αγορά τα Windows 98 της Microsoft.

2004: Με το γκολ του Άγγελου Χαριστέα, η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών κερδίζει με 1-0 τη Γαλλία στα προημιτελικά του Euro 2004 και προκρίνεται στον ημιτελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία.

2009: Ο «βασιλιάς της ποπ», Μάικλ Τζάκσον, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 50 ετών. Η είδηση του θανάτου του κάνει τον γύρο όλου του κόσμου, συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη και βυθίζει στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του. Η υγεία του αστέρα της μουσικής τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα. Ο θάνατος του αποδίδεται σε οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων. Το Νοέμβριο του 2011 ο προσωπικός γιατρός του, Κόνραντ Μάρει, θα καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

2009: Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοινώνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *