Δείτε τι συνέβη “σαν σήμερα” 1/7

Δείτε τι συνέβη “σαν σήμερα” 1/7

1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» είναι το μότο της σχολής.

1858: O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους στα την εξέλιξη των ειδών στη Linnean Society του Λονδίνου.

1863: Αρχίζει η μάχη του Γκέτισμπεργκ κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

1863: Καταργείται από την Ολλανδία η δουλεία στο Σουρινάμ.

1867: Τίθεται σε ισχύ η Πράξη για τη Βρετανική Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στη χώρα ως η Ημέρα του Καναδά.

1873: Η Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου προσχωρεί στην Καναδική Συνομοσπονδία.

1903: Ξεκινά ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

1913: Υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Παράλληλα, η Δράμα απελευθερώνεται από τον Ελληνικό Στρατό.

1914: Ο Αμερικανός Τζον Μούντι ιδρύει τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

1916: Αρχίζει η μάχη του Σομ, η οποία εξελίσσεται σε μία από τις πλέον αιματηρές αναμετρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο και οι απώλειες εκατέρωθεν θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

1921: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

1932: Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

1933: Οι γερμανικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κερδών τους στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, βάσει του Gleichschaltung, του συστήματος απολυταρχικού ελέγχου που επέβαλαν οι ναζί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και του εμπορίου.

1942: Αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1957: Αρχίζει το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος.

1960: Η Γκάνα γίνεται δημοκρατία και ο Κβάμε Νκρούμαχ ο πρώτος πρόεδρός της, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄του Ηνωμένου Βασιλείου παύει να είναι αρχηγός του κράτους.

1960: Η Σομαλία αποκτά την ανεξαρτησία της.

1962: Η Ρουάντα και το Μπουρούντι γίνονται ανεξάρτητα κράτη.

1963: Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην διπλωμάτης, Κιμ Φίλμπι, είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

1967: Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ (νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης).

1968: Υπογράφεται από 62 χώρες στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

1972: Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.

1979: Η Sony παρουσιάζει το Walkman.

1991: Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

2004: Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στο απόλυτο όνειρο, την κατάκτηση του Euro 2004, καθώς νικά την Τσεχία με 1-0 στον ημιτελικό και περνά στον τελικό για να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Το χρυσό γκολ για τη «γαλανόλευκη» πετυχαίνει με κεφαλιά, στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Τραϊανός Δέλλας.https://www.youtube.com/embed/rQkgq9PxakE#amp=1

2008: Στην Αγγλία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

2013: Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2015: Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF λήγει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *