5/7: τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα.

5/7: τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα.

1316: Διεξάγεται η Μάχη της Μανωλάδας στην Κοίλη Ηλεία, μεταξύ των στρατευμάτων του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας και του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας για τον έλεγχο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Ο Λουδοβίκος θα επικρατήσει και θα παραμείνει κυρίαρχος του Πριγκιπάτου.

1610: Ο Βρετανός έμπορος από το Μπρίστολ, Τζον Γκάι, μαζί με άλλους 39 άποικους φεύγουν από το Μπρίστολ για τη Νέα Γη στον Καναδά.

1687: Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica), όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της Μηχανικής και το νόμο της Βαρύτητας.

1770: Αρχίζει η ναυμαχία του Τσεσμέ μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1811: Η Βενεζουέλα γίνεται η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ανεξαρτητοποιείται από την Ισπανία, με τον Σιμόν Μπολιβάρ να κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1821: Δύναμη 36 τουρκικών πλοίων κανονιοβολεί τη Σάμο και επιχειρεί απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως, αποτελούμενη από 300 άνδρες, υφίσταται πανωλεθρία. Ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.

1821: Κηρύσσεται επανάσταση στην περιοχή Ασπροποτάμου Τρικάλων.

1824: Ελληνικές δυνάμεις από 600 άντρες με επικεφαλής τους Οπλαρχηγούς Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο δέχονται στην περιοχή του Μαραθώνα επίθεση από 2.000 Γενίτσαρους και 1.000 άλλους Τούρκους του Ομέρ Πασά της Καρύστου. Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι θα αφήσουν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς και τον αρχηγό των Γενιτσάρων, Ιμπραήμ.

1830: Η Γαλλία εισβάλλει στην Αλγερία και κατακτά το Αλγέρι κι άλλες περιοχές.

1917: Απαγχονίζεται από στρατιώτες του βουλγαρικού κατοχικού στρατού στο Δάτο Φιλίππων, ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Γερμανός Σακελλαρίδης.

1921: Ο ελληνικός στρατός εμπλέκεται σε μάχη με τους Τούρκους στην περιοχή Ουτς Σεράι κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία.

1930: Ο Έλληνας σεφ, Γιώργος Σταθάκης, επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.

1934: «Ματωμένη Πέμπτη»: Στις ΗΠΑ, η Αστυνομία πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο, κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργατών του λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο και ολόκληρης της Δυτικής Ακτής, η οποία θα διαρκέσει 83 ημέρες. Επίσης, 109 άνθρωποι τραυματίζονται.

1943: Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Σε αυτήν εμπλέκονται 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά, με 2.900 άρματα να τίθενται εκτός, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές θα φτάσουν τους 230.000 στρατιώτες. Θα λήξει στις 23 Αυγούστου με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών.

1946: Ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ, επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.

1948: Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

1950: Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, παρέχει σε όλους τους Εβραίους με νόμο το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

1962: H Αλγερία γίνεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964: Παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για τη λύση του Κυπριακού. Προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων για την Τουρκία (παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία). Το σχέδιο θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

1964: Θρίαμβος της ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές. Στην Αθήνα και τον Πειραιά επικρατούν οι αριστεροί υποψήφιοι, Νίκος Κιτσίκης και Γεώργιος Κυριακάκος, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΔΑ – Ένωσης Κέντρου, Κωνσταντίνος Τσίρος.

1965: Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1973: Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σαλβαντόρ Αλιέντε συγκροτεί νέα κυβέρνηση μετά από τις αναταραχές που προκαλούνται και οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή που ανέβηκε στην εξουσία.

1975: To Πράσινο Ακρωτήριο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Πορτογαλία.

1991: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

1994: Αρχίζει στο Μιλάνο η δίκη για τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία βαρύνονται εξέχοντα μέλη της παλιάς φρουράς των Ιταλών πολιτικών και τα οποία προκαλούν την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου της γειτονικής χώρας.

1996: Γεννιέται η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Η γέννησή της θα δημιουργήσει πάταγο διεθνώς. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της Ντόλι άρχισαν να γερνούν γρηγορότερα από ό,τι στα άλλα πρόβατα, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. Ορισμένοι μοριακοί βιολόγοι θα υποστηρίξουν ότι δεν είναι δυνατόν να παραχθούν κλώνοι, χωρίς το αρχικό γενετικό υλικό των ενηλίκων που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της «πυρηνικής μεταφοράς» να γερνά ταχύτερα από το νεαρό κλώνο. Στη μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς ως «πρώτη ύλη» χρησιμοποιούνται ωάρια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό και κύτταρα του ενήλικου οργανισμού που πρόκειται να «αντιγραφεί». Η Ντόλι θα θανατωθεί στην ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης, όταν εφαρμόστηκε ο κλωνισμός.

2004: Λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η Πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς, που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν κατακλύσει τόσο το Στάδιο όσο και ολόκληρη τη διαδρομή που τους φέρνει από το αεροδρόμιο.

2006: Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει 4 πυραύλους μικρής εμβέλειας, έναν μεσαίας εμβέλειας και έναν μεγάλου βεληνεκούς Taepodong-2.

2009: Οι Ρότζερ Φέντερερ σπάει όλα τα ρεκόρ κερδίζοντας το 15ο του Grand Slam επικρατώντας στο Γουίμπλεντον του Άντι Ρόντικ.

2015: Πανηγυρικό είναι το κλίμα στο Σύνταγμα και την πλατεία Κλαυθμώνος μετά τη συντριπτική επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις. Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, «Όχι» ψήφισαν 3.558.450 ψηφοφόροι δηλαδή το 61,31%. Αντίθετα, 2.245.537 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 38,69%, ψήφισαν «Ναι». Υπέρ του «Όχι» τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ υπέρ του «Ναι» η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. ΤΟ ΚΚΕ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρο.

Πηγή: newsbeas

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *