Τι λέει η επιστήμη για τον έρωτα και την αγάπη.

Τι λέει η επιστήμη για τον έρωτα και την αγάπη.

Και αφού απαντήσαμε κι εγώ και 8 φίλοι και φίλοι φίλων στο πώς νοηματοδοτούμε τον έρωτα και την αγάπη (βλ. προηγούμενο άρθρο), κρίνω σκόπιμο να δούμε τι λέει η επιστήμη γι’ αυτά τα δύο. Ο Sternberg (1986), ένας από τους σύγχρονους ψυχολόγους, ανέπτυξε την Τριγωνική Θεωρία της Αγάπης, σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις έχουν τρία κύρια συστατικά:


1) Το πάθος, το οποίο αναφέρεται σε ορμέφυτα που οδηγούν σε σωματική έλξη, φαντασιώσεις, σεξουαλική διέγερση και σεξουαλική ολοκλήρωση. Με άλλα λόγια, το πάθος, ή αλλιώς η ανάγκη για σεξ είναι αυτή που μας κινητοποιεί στο να βρούμε ανάμεσα στο πλήθος το κατάλληλο ταίρι για να νιώσουμε διέγερση.


2) Την εγγύτητα, η οποία υπονοεί τον έρωτα, την οικειότητα και την αίσθηση της κοινότητας, του δεσίματος και της επαφής με τον άλλο. Η εγγύτητα, λοιπόν, ή ο έρωτας είναι ίσως το πιο ισχυρό συστατικό και αυτό που μας κάνει να θέλουμε να ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο άτομο, με το να προσπαθούμε να το επηρεάσουμε/να το αλλάξουμε και με το να “αφηνόμαστε” σ’αυτό να μας κάνει το ίδιο. Και είναι ίσως το πιο ισχυρό, γιατί είναι αυτό που μας προκαλεί τις πιο έντονες και απότομες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, αν και είναι εξαντλητικό, έχει μία πολύ σημαντική λειτουργική διάσταση: μας ωριμάζει και μας εμπλουτίζει.


3) Την δέσμευση, η οποία περιλαμβάνει τη συναίσθηση του ατόμου ότι είναι ερωτευμένο και τη δέσμευση προς το ίδιο και τον άλλο ότι θα “φυλάξει” τον έρωτά του για εκείνον. Είναι αυτό που μας κάνει να επιδιώκουμε διάρκεια, ασφάλεια και προβλεψιμότητα στη σχέση μας.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι δεν έχουν όλες οι σχέσεις όλα τα παραπάνω συστατικά ή, τουλάχιστον, δεν τα έχουν όλα στον ίδιο βαθμό. Γι’αυτό και ο Sternberg προτείνει τους εξής οχτώ συνδυασμούς των παραπάνω συστατικών, διαμορφώνοντας έτσι, τους εξής οχτώ τύπους αγάπης:

  1. Απλώς αρέσκεια: Μόνο εγγύτητα (καθόλου πάθος ή δέσμευση). Θα μπορούσε να παρομοιαστεί και με βαθιά φιλία.
  2. Έντονη αγάπη:  Μόνο πάθος (καμία οικειότητα ή δέσμευση)
  3. Κενή αγάπη: Μόνο δέσμευση (καθόλου πάθος ή οικειότητα) Αναφέρεται συνήθως σε σχέσεις που βρίσκονται σε τελική φάση. Τα άτομα με κενή αγάπη διατηρούν τη δέσμευσή τους σε συνειδητές αποφάσεις που αφορούν εξωγενείς από τη σχέση παράγοντες (π.χ. παιδιά, οικονομικές δυσκολίες)
  4. Ρομαντική αγάπη: Υπάρχει πάθος και εγγύτητα, αλλά εξωτερικοί παράγοντες εμποδίζουν τη δέσμευση. Θυμίζει κινηματογραφικούς έρωτες.
  5. Συντροφική ή Πλατωνική αγάπη: Υπάρχει εγγύτητα και δέσμευση, αλλά όχι πάθος.
  6. Άφρων ή Ανόητη αγάπη: Υπάρχει πάθος και δέσμευση, ενώ δεν επιδιώκεται η οικειότητα. Τα άτομα εν προκειμένω ερωτεύονται, ενδεχομένως να οδηγηθούν στο γάμο ή στη συγκατοίκηση, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν κοινά ενδιαφέροντα και δε γνωρίζουν ο ένας τον άλλο.
  7. Ολοκληρωμένη αγάπη ή αγάπη ζωής : Αυτή που περιέχει όλα τα συστατικά.
  8. Μη αγάπη: Σε αυτήν, δεν υπάρχει κανένα συστατικό. Ουσιαστικά, αυτός ο τύπος αναφέρεται σε μία απλή γνωριμία.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι δεν υπάρχει ο “ιδανικός” τύπος σχέσης. Όλοι είναι σημαντικοί κι όλοι δίνουν νόημα στη ζωή μας!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *