Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 15 Ιουλίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 15 Ιουλίου

1834: Η Ισπανική Ιερά Εξέταση διαλύεται επίσημα μετά από σχεδόν 356 χρόνια.

1870: Η Τζόρτζια γίνεται η τελευταία από τις πρώην συνομόσπονδες πολιτείες της Αμερικής που επιστρέφει στην Ένωση.

1888: Το ηφαιστειακό όρος Μπαντάι εκρήγνυται, σκοτώνοντας εκατοντάδες άτομα στο νομαρχιακό διαμέρισμα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

1892: Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη.

1900: Κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή.

1918: Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχίζει η Δεύτερη Μάχη του Μάρνη, με γερμανική επίθεση κοντά στον ομώνυμο ποταμό.

1925: Στο Ιράκ, εγκαινιάζεται στη Βαγδάτη το πρώτο Κοινοβούλιο από τον βασιλιά Φεϊζάλ.

1930: Σημειώνεται διάσταση μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα για τη ρευστοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας.

1945: Πραγματοποιείται στην έρημο του Λος Άλαμος των ΗΠΑ η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας.

1954: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Boeing 367-80, πρωτότυπου τόσο για τη σειρά Boeing 707 όσο και για το C-135.

1960: Η κυβέρνηση του Κονγκό αξιώνει την αποχώρηση όλων των Βέλγων κατοίκων εντός 12 ωρών από τη χώρα. Στο μεταξύ, το Βέλγιο συνεχίζει την αποστολή στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα, παρά την άφιξη των δυνάμεων του ΟΗΕ, και αναγνωρίζει την Κατάγκα ως ανεξάρτητο κράτος.

1963: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες για συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών δοκιμών.

1965: Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Β’. Την ίδια ημέρα ορκίζεται η κυβέρνηση Γεώργιου Αθανασιάδη-Νόβα, η πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών». Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν τα Ιουλιανά. Η πολιτική αναταραχή και η αστάθεια θα οδηγήσει τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1967: Συλλαμβάνεται ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Αβέρωφ, με την κατηγορία των παράνομων συναθροίσεων στην οικία του.

1970: Πραγματοποιείται ο τελικός του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών. Θριαμβεύτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Δανίας, η οποία νικά την Ιταλία με 2-0.

1974: Η ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση του Δημήτριου Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία, που οδηγεί στην ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακάριου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως προέδρου της Κύπρου.

1991: Αρχίζει την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Κοσκωτάς.

1992: Ο Νίκος Γκάλης παίρνει μεταγραφή από τον Άρη στον Παναθηναϊκό, σε μια κίνηση που θα αλλάξει δραστικά τον χάρτη του ελληνικού μπάσκετ.

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

1996: Στην Ουγκάντα, φανατικοί Χριστιανοί σφάζουν 90 πρόσφυγες από το Σουδάν, μέσα σε καταυλισμό.

1997: Ο διάσημος μόδιστρος, Τζιάνι Βερσάτσε, πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι του, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Δράστης είναι ο Άντριου Κιουνάναν, ο οποίος είχε διαπράξει άλλους τέσσερις φόνους, ενώ οκτώ ημέρες αργότερα μετά από αυτή την επίθεση θα αυτοκτονήσει.

2002: Ο Αμερικανός Ταλιμπάν, Τζον Γουόκερ Λιντ, δηλώνει ένοχος και παραδέχεται ότι προσέφερε βοήθεια στον εχθρό, καθώς και ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικά. Θα εκτίσει ποινή 10 ετών για κάθε μία από τις κατηγορίες.

2002: Ο αστεροειδής 2002 ΜΝ περνά σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη. Περνά στα 121.000 χιλιόμετρα το 1/3 της απόστασης του πλανήτη μας από το φεγγάρι.

2006: Αρχίζει τη λειτουργία του ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

2008: Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ πλήττει τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ γίνεται αισθητός και στην Κύπρο.

2016: Πραξικόπημα γίνεται στην Τουρκία στις 23:30 τοπική ώρα, με τους στρατιώτες να βγαίνουν στους δρόμους με άρματα μάχης. Η απόπειρα θα διαρκέσει αρκετές ώρες, έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται -σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση- να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συντονιστή τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *