Δείτε τι έγινε σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου

312: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μέγας Κωνσταντίνος, νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μιλβίας Γέφυρας, στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη ημέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτο νίκα». Ο Μαξέντιος πέφτει στο νερό και πνίγεται και έτσι ο Μέγας Κωνσταντίνος μένει ο μοναδικός Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100ή επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Παράλληλα, πραγματοποιείται η επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

1923: Η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» έρχεται όταν στις 3 π.μ. επιδίδεται τελεσίγραφο από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, στον Έλληνα πρωθυπουργό, με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας του ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Ιωάννης Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Στις 5:30 αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

1943: Υποτίθεται ότι διεξάγεται το αποκληθέν «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» στις ΗΠΑ. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, Αμερικανοί επιστήμονες καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας, όταν ο κανονικός πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Πιστεύεται ότι το πείραμα δεν έγινε ποτέ και πρόκειται για αστικό μύθο.

2018: Σκοτώνεται από πυρά της Αλβανικής Αστυνομίας, στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, κατά τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *