12/11: Δείτε τι συμβαίνει σαν σήμερα.

12/11: Δείτε τι συμβαίνει σαν σήμερα.

333: π.Χ.– Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ’ κατά τη μάχη στην Ισσό. Ο δεύτερος θρίαμβος του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί των Περσών μετά τον Γρανικό.

954: Ο 13χρονος Λοθάριος στέφεται βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας στο αββαείο Σαιν Ρεμί.

1330: Ο βοεβόδας της Βλαχίας Βασάραβα Α’ νικά τον στρατό του Καρόλου Α’ της Ουγγαρίας στη μάχη της Ποσάντα.

1793: Εκτελείται στη γκιλοτίνα ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί, ο πρώτος δήμαρχος Παρισίων.

1825: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον κλοιό των τουρκικών πλοίων περί το Μεσολόγγι και μεταφέρει τρόφιμα στους πολιορκημένους Έλληνες.

1910: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κασκαντέρ σε κινηματογραφική ταινία. Πηδά από φλεγόμενο αερόστατο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

1912: Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει την πόλη της Χίου. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί την προηγούμενη μέρα στα περίχωρα της πόλης της Χίου, αντιμετωπίζουν με επιτυχία μια απρόσμενη τουρκική επίθεση και υψώνουν τελικά την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα του νησιού.

1918: Μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα Κάρολου Α’, η Γερμανική Αυστρία ανακηρύσσεται με νόμο ως δημοκρατικό κράτος και μέλος της νέας Γερμανικής Δημοκρατίας.

1922: Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία τη διοίκηση της Ανατολικής Θράκης, μετά και την αποχώρηση του τελευταίου έλληνα στρατιώτη.

1923: Μετά το αποτυχημένο «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» του Μονάχου ο Αδόλφος Χίτλερ συλλαμβάνεται και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Πολλοί από τους συνεργάτες του διαφεύγουν στην Αυστρία, ενώ αναστέλλεται η κυκλοφορία της εφημερίδας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος «Λαϊκός Παρατηρητής».

1923: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εγκαταλείπει το Βερολίνο, μετά από αντισημιτικές απειλές για τη ζωή του.

1927: Ο Λέων Τρότσκι διαγράφεται από το ΚΚΣΕ και ο Ιωσήφ Στάλιν γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.

1933: Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες.

1940: Μετά την αποτυχία της ιταλικής επίθεσης στο Αλβανικό Μέτωπο, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει διαταγή προς το Γενικό Επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο και να προπαρασκευάσει επίθεση κατά της Ελλάδας.

1942: Ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.

1944: Βρετανικά αεροπλάνα βυθίζουν στα ανοικτά της Νορβηγίας το θωρηκτό «Τίρπιτς», καμάρι του στόλου της ναζιστικής Γερμανίας.

1954: Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης. Υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο.

1981: Καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1982: Μετά το θάνατο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο αρχηγός της KGB, Γιούρι Αντρόποφ, τον διαδέχεται στην ηγεσία του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1990: Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο ενθρονίζεται στην Ιαπωνία.

1990: Ο Άγγλος επιστήμονας, Τίμοθι Μπέρνερς-Λι (TBL για τους φίλους του), εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

1993: Η Αθήνα παίρνει την ενδέκατη θέση στη γενική κατάταξη έρευνας για τις συνθήκες ζωής σε τριάντα ευρωπαϊκές πόλεις.

1993: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους δυο πολίτες της, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για την ανατίναξη αεροσκάφους της PAN AM πάνω από τη Σκοτία το 1988.

1994: Παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος των νεο-γκολιστών (RPR) ο Ζακ Σιράκ για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στη Γαλλία.

1998: Συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση των ρωσικών αερογραμμών. Η Αστυνομία δεν ανακοινώνει πού κρατείται ο συλληφθείς Κούρδος ηγέτης, ενώ η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει επισήμως την έκδοσή του από τις ιταλικές Αρχές, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σημείο καμπής στην καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

1999: Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Ντίτσε της Τουρκίας. 894 νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

2000: Το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στην ιστορική Λεωφόρο μετά από 17 χρόνια (0-0) στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια.

2003: Δεκαεννέα Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αποφασίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων έπειτα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

2011: Η οικονομική κρίση οδηγεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Πηγή: new

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *