Το «Σαν σήμερα» της 3ης Δεκεμβρίου

Το «Σαν σήμερα» της 3ης Δεκεμβρίου

1854: Πραγματοποιείται εξέγερση χρυσωρύχων στην Αυστραλία, με 20 νεκρούς. Το περιστατικό που θα μείνει γνωστό ως «Eureka Stockade», θα συμβάλει στη σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης των Αυστραλών.

1907: Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής.

1912: Διεξάγεται η Ναυμαχία της Έλλης κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον Τουρκικό στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1944: Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνοδεύουν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, είναι 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες.

1962: Κατάσχεται η εφημερίδα Αθηναϊκή και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γεώργιος Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *