Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου

1803: Σουλιώτισσες χορεύουν τον χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Η κίνηση αυτή αποτελεί αιώνιο σύμβολο για τη γυναίκα που προτίμησε τον θάνατο από την ατίμωση και τη δυστυχία, δίνοντας νέα ώθηση στους αγώνες των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

1865: Yιοθετείται η 13η τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την οποία απαγορεύεται η δουλεία στη χώρα.

1901: Το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκο Ντινάν.

1916: Τερματίζεται η Μάχη του Βερντέν, ανάμεσα στα γερμανικά και γαλλικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Γαλλία. Η μάχη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κράτησε 10 μήνες και είχε δραματικές απώλειες με πάνω από 250.000 νεκρούς και περίπου μισό εκατομμύριο τραυματίες.

1917: Η Αμερικανική Γερουσία και η Βουλή εγκρίνουν την ποτοαπαγόρευση.

1940: Ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει ένα μυστικό διάταγμα, με το οποίο αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, που θα μείνει στην ιστορία με τον κωδικό «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».

1996: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει την Κύπρια Τιτίκα Λοϊζίδου στην προσφυγή της κατά της Τουρκίας, η οποία της απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιόκτητη γη της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

1999: Η NASA εκτοξεύει σε τροχιά τον δορυφόρο «Terra», μεταφέροντας πέντε όργανα για την παρατήρηση της Γης.

newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *