Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου

1783: Ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον παραιτείται από τον Ηπειρωτικό Στρατό των ΗΠΑ.

1876: Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Χαμίτ Β’ παραχωρεί το πρώτο Σύνταγμα στους υπηκόους του.

1888: O Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μετανιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό αυτί του.

1909: Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που έκανε την Επανάσταση στο Γουδή, καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα να αναλάβει πολιτικός του σύμβουλος.

1909: Ιδρύεται το πρώτο σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα από τον Πλάτωνα Δρακούλη, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Συνδέσμου. Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

1909: Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου, Κώστα Χατζόπουλου.

1947: Σχηματίζεται στα βουνά η πρώτη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση των ανταρτών, με πρωθυπουργό και υπουργό Στρατιωτικών το Μάρκο Βαφειάδη και αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ιωαννίδη.

1948: Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Χιντέκι Τόγιο, εκτελείται δι’ απαγχονισμού ως εγκληματίας πολέμου, μετά την καταδίκη του από συμμαχικό δικαστήριο.

1954: Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από το δρ. Γιόζεφ Μάρεϊ σε νοσοκομείο της Βοστόνης.

1968: Οι αστροναύτες Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γουίλιαμ Άντερς του διαστημοπλοίου «Apollo 8» γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

1972:  Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 72 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων. Διατηρήθηκαν στη ζωή τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους.

1997: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη για την υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης».

2008: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *