Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου

1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.

1822: Υπογράφεται η Διακήρυξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα και για την «ανεξαρτησία του έθνους των Ελλήνων» από τον οθωμανικό ζυγό. Συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Δημήτριος Υψηλάντης πρόεδρος του Βουλευτικού.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1889: Ιδρύεται στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η Coca Cola Company. Προηγουμένως είχε την επωνυμία Pemberton Medicine Company.

1892: Ο Τζέιμς Νέισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.

1943: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Πρόκειται για το Πεντάγωνο, που αποτελεί την έδρα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

1950: Δημοψήφισμα των Ελλήνων στην Κύπρο διεξάγεται από την Εκκλησία για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.

1953: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το καζίνο του Μόντε Κάρλο.

1959: Καθιερώνονται το κιλό και το μέτρο ως αποκλειστικά μέσα μέτρησης κατά τις ελληνικές συναλλαγές.

1961: Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχεται πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να οργανώσει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται στο Ψυχικό και αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.

1990: Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, 2.000 διαδηλωτές εφορμούν στο κεντρικό κτίριο της πρώην Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Στάζι), καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και έπιπλα.

1992: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία και την Κροατία, αναγνωρίζοντας έτσι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

1995: Στις Φιλιππίνες, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έχει τη μαζικότερη υποδοχή που έγινε ποτέ σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Τη λειτουργία του παρακολουθούν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

1996: Ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο, μετά από 56 μέρες στην εντατική. Παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

2000: Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Ελλάδα ανατιμά το νόμισμά της. Με απόφασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δραχμή ανατιμάται κατά 3,5% έναντι του ευρώ.

2001: Ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, δημιουργία του Αμερικανού επιχειρηματία Τζίμι Γουέλς.

2010: Η Digea αρχίζει τη μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *