Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 22 Ιανουαρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 22 Ιανουαρίου

1830: Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

1842: Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της, με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.

1863: Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα.

1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

1915: Κάνει πρεμιέρα στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον» η ταινία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη «Γκόλφω», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.

1968: Απογειώνεται η αποστολή «Apollo 5», μεταφέροντας την πρώτη σεληνάκατο στο διάστημα.

1970: Το Boeing 747, το πρώτο jumbo jet στον κόσμο, πραγματοποιεί την πρώτη του εμπορική πτήση με την Pan American World Airways από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου.

1972: Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.

1973: Μοιραία ημέρα για τον Αλέξανδρο Ωνάση. Το αεροπλάνο που πιλοτάρει, ένα αμφίβιο Piaggio 136, πέφτει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο νεαρός πιλότος τραυματίζεται βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίζεται στο ΚΑΤ, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μόλις θα μάθει το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη, καταρρέει και δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του είναι νεκρός.

1984: Ο Macintosh, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον χρήστη, παρουσιάζεται σε διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Super Bowl.

2001: Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος σε μία από τις πρώτες πράξεις της προεδρικής του θητείας υπογράφει το διάταγμα για απαγόρευση της διεθνούς βοήθειας σε οργανισμούς που προωθούν την άμβλωση.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *