7/2: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

7/2: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

1497: Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της Ματαιοδοξίας» («Falò delle Vanità»).

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό Ελληνικό Στρατό. Παράλληλα, ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης, Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης, διορίζεται ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ’ επιθυμίαν του.

1869: Πραγματοποιείται η πρώτη γενική δοκιμή του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου Αθηνών – Πειραιά.

1904: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει στο επιχειρηματικό κέντρο της Βαλτιμόρης. Η φωτιά, που έμεινε γνωστή στην ιστορία και ως η μεγάλη πυρκαγιά της Βαλτιμόρης, η μεγαλύτερη μετά το 1871 στο Σικάγο, καταστρέφει ογδόντα οικοδομικά τετράγωνα, περίπου 2.600 κτήρια και κατασβήνεται τριάντα ώρες αργότερα.

1922: Η Μαντάμ Κιουρί εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας για τις πολυάριθμες ανακαλύψεις της και ειδικότερα για την ανακάλυψη του ραδίου.

1937: Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και έπειτα από υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Β’, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Κύθνο και έπειτα στη Θάσο.

1951: Περισσότεροι από 700 ύποπτοι ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό σφαγιάζονται από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις, κατά τον Πόλεμο της Κορέας.

1959: Ψηφίζεται στην Κούβα ένα διάταγμα, μέσω του οποίου αποκτούν υπηκοότητα όλοι οι αλλοδαποί διοικητές του Αντάρτικου Στρατού. Ο νόμος εφαρμόζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αποτελώντας ένα είδος φόρου τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του και τη συμβολή του στην επανάσταση.

1962: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απαγορεύουν όλες τις κουβανικές εισαγωγές και εξαγωγές.

1956: Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο 18χρονος μαθητής της ΣΤ’ Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Ήταν ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

1966: Εκδίδεται ύστερα από διαδικασία 33 μηνών το πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σε δίκη για τη δολοφονία παραπέμπονται ο μοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης, ως ηθικός αυτουργός, και οι Σπύρος Γκοτζαμάνης – Μανώλης Εμμανουηλίδης ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπονται οι αξιωματικοί Κωνσταντίνος Μήτσου, Ευθύμιος Καμουτσής κ.α.

1990: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ αποδέχεται τη σύσταση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την κατάργηση του μονοπώλιου του Κόμματος στην πολιτική εξουσία.

1991: Έπειτα από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρού, έρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία ο μετέπειτα χρυσός ολυμπιονίκης, Πύρος Δήμας.

1992: Τα δώδεκα μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη αυτή μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.

2004: Οι Βρετανοί μουσικόφιλοι αναδεικνύουν το «We Will Rock You» των Queen ως τον κορυφαίο ροκ ύμνος όλων των εποχών.

2008: O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης), εκλέγεται νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης, Ευσταθίου.

2009: Πυρκαγιές στην Αυστραλία αφήνουν πίσω τους 173 ανθρώπους νεκρούς, στη χειρότερη φυσική καταστροφή της χώρας όλων των εποχών.

πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *