Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου

1828: Ο Ιμπραήμ Πασάς φθάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

1857: Φεύγει από τη ζωή ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος.

1909: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η πρώτη έκδοσή του έγινε τον Ιούνιο του 1916, στη Θεσσαλονίκη, και διατηρήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ στις ημέρες μας αποτελεί όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

1955: Καθιερώνεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Κίνα.

1964: Οι Beatles κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο σόου του Εντ Σάλιβαν, παίζοντας ενώπιον ενός ακροατηρίου-ρεκόρ 73.000.000 τηλεθεατών στις ΗΠΑ.

1971: Η αποστολή του «Apollo 14» επιστρέφει στη Γη μετά την τρίτη επανδρωμένη προσσελήνωση.

1986: Ο κομήτης του Χάλεϊ εμφανίζεται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.

2004: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (ΕΛΑ). Στο εδώλιο κάθονται οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης. Πρόεδρος του δικαστηρίου, η Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *