28/2: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

28/2: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

1770: Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.

1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.

1932: Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές διεξάγονται στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του δήμου. Νέος δήμαρχος εκλέγεται ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης, δισέγγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.

1933: Ψηφίζεται στη Γερμανία το διάταγμα του εμπρησμού στο Ράιχσταγκ μία ημέρα μετά τον εμπρησμό.

1935: Ο δρ. Γουάλας Κράδερς, χημικός στην αμερικανική χημική βιομηχανία «Du Pont», εφευρίσκει το νάιλον.

1940: Η ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» σαρώνει τα Όσκαρ. Κερδίζει δέκα βραβεία, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια.

1943: «Ηχήστε σάλπιγγες…» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Κωστή Παλαμά, στο Α’ Νεκροταφείο, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

1944: Η πιλότος, Χάνα Ράιτς, προτείνει στον Αδόλφο Χίτλερ τη δημιουργία σώματος αντίστοιχου των καμικάζι.

1947: Μια αντικυβερνητική εξέγερση στην Ταϊβάν οδηγεί σε μια απίστευτη σφαγή με 30.000 νεκρούς. Η σφαγή έμεινε γνωστή ως «Περιστατικό 228».

1949: Ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα «Μωριάς».

1953: Οι Άγγλοι επιστήμονες, Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον, ανακαλύπτουν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ού αιώνα, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1959: H Ελληνική Βουλή απορρίπτει με ψήφους 170 έναντι 117 την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας «Ζήτω η Ένωσις».

1971: Στο Λίχτενσταϊν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος, οι άντρες εκλέκτορες αρνούνται το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1984: Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον κερδίζει 8 βραβεία Γκράμι.

1986: Δολοφονείται στο κέντρο της Στοκχόλμης ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε.

1993: Γερμανός αρχαιολόγος δηλώνει ότι νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Τροία αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, πως έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.

πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *