8/3: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

8/3: Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα

1775: Ένας ανώνυμος συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται από μερικούς ότι είναι ο Τόμας Πέιν, δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο «Η Αφρικανική Δουλεία στην Αμερική», το πρώτο άρθρο στις αμερικανικές αποικίες που κάνει έκκληση για την απελευθέρωση των σκλάβων και την κατάργηση της δουλείας.

1822: Οι κλέφτες του Ολύμπου υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Λιβάδι Λάρισας.

1887: Η Καλλιρρόη Παρρέν κυκλοφορεί την «Εφημερίδα των Κυριών».

1904: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα.

1911: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

1941: Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περίφημη ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ, ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ελλάδα. Το άρθρο αποτελεί σταθμό για την εφημερίδα και τον ελληνικό Τύπο γενικότερα.

1944: Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Οι δεύτεροι αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της άλλης πλευράς, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.

1950: Ο στρατάρχης, Κλίμεντ Βοροσίλοφ, ανακοινώνει ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε ατομική βόμβα.

1952: Στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου της Φιλαδέλφεια ανακοινώνουν την τοποθέτηση της πρώτης τεχνητής καρδιάς σε ασθενή.

1957: Η Αίγυπτος ανοίγει εκ νέου τη Διώρυγα του Σουέζ.

1970: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Κύπρου, αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σημειώνεται από την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο», καθώς απογειώνεται με ελικόπτερο από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου.

1974: Ανοίγει στο Παρίσι το αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκολ».

1992: Στην Ταϊλάνδη, 119 είναι οι νεκροί όταν το πλοίο, που τους μεταφέρει στο νησάκι Σι Τσανγκ για να παρακολουθήσουν μια βουδιστική γιορτή, συγκρούεται με πετρελαιοφόρο.

1994: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτίει φόρο τιμής στη Μελίνα Μερκούρη, τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

2002: Λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες για εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, οι επιδρομές και οι σφοδρές συγκρούσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 70 άνθρωποι. Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό στρατό. Ο γ.γ του ΟΗΕ απευθύνει δημόσια έκκληση προς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να θέσουν τέρμα στη βία και να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ιστορικό είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

2013: Η ισλαμιστική οργάνωση ISI επεκτείνει τη δράση της στη Συρία και μετονομάζεται σε Ισλαμιστικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *