Ο Μύθος της Black Friday

Ο Μύθος της Black Friday

Ανοίγω τα social media, Black Friday. Ανοίγω το browser , Black Friday. Λογικά το ίδιο συμβαίνει και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι το θέμα των ημερών αναμφίβολα. Τι είναι όμως αυτή η Μαύρη Παρασκευή που όλοι μιλάνε για αυτή? Που έχει τις ρίζες της αυτή η τρέλα? Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε Η.Π.Α και Ελλάδα?

Ιστορία

Πρώτη φορά συναντάμε τον όρο το 1869 στο μεγάλο οικονομικό κραχ, όπου επενδυτές  της Νέας Υόρκης έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο. Έπειτα χρησιμοποιήθηκε πάλι τις δεκαετίες του 60′ και του 80′. Αρχικά, από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια για να παραπονεθούν για το χάος στους δρόμους μετά την μέρα των Ευχαριστιών από καταναλωτές πριν το μεγάλο αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου. Προς τα τέλη δεκαετίας ’80 ο όρος πήρε θετική διάσταση. Αφορούσε πλέον τη μέρα μετά το Thanksgiving και την τελευταία Παρασκευή του μηνα. Οι καταναλωτές θα έβγαιναν για τα πρώτα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους και τα μαγαζιά θα έκαναν πολύ μεγάλους τζίρους.

Σύγχρονη ιστορία και Cyber Monday

Η σύγχρονη μορφή της Μπλάκ Φράιντεϊ αφορά τις τεράστιες προσφορές στα καταστήματα, τα οποία ανοίγουν από τις 5 τα ξημερώματα με τον κόσμο να έχει δημιουργήσει ήδη ούρες αναμονής. Στις Η.Π.Α οι προσφορές αφορούν όλων των ειδών προϊόντα, από είδη σπιτιού μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές. Τα ποσοστά των εκπτώσεων την μέρα εκείνη μπορεί να φτάσουν μέχρι και -90%, έτσι ώστε μια τηλεόραση της τάξεως των 1000€ να πωλείται 100€. Στα καταστήματα γίνεται πανικός και μέχρι το τέλος της ημέρας έχουν αδειάσει όλα τα ράφια. Ενδεικτικά, το 2018 ξοδεύτηκαν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. Πληροφορία που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, είναι πως η Δευτέρα μετά την Μπλάκ Φράιντεϊ ονομάζεται Cyber Monday. Εμφανίστηκε αρχικά το 2005 και πρόκειται για μια ημέρα όπου τα καταστήματα προσπαθούν να συνέλθουν από το “hangover” της Παρασκευής. Παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή χρόνο με το χρόνο και είναι μία μέρα στην οποία τα μικρά καταστήματα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τα μεγάλα, τα οποία είναι ακόμα “λεηλατημένα” από την Παρασκευή.

Η “διαφορετική” εικόνα της Black Friday

Δυστυχώς, ο άνθρωπος ημέρες σαν και αυτή καταφέρνει να δείξει το κακό του πρόσωπο. Ποδοπατούνται στα καταστήματα για να προλάβουν μια τηλεόραση ή ένα λάπτοπ, έτσι απλά, χωρίς να σκέφτομαι συνέπειες. Χωρίς να τους νοιάζει αν θα τραυματίσουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους, απλά για να αγοράσουν κάτι πιο οικονομικά. Κάθε χρόνο μαθαίνουμε για τραυματισμούς και, δυστυχώς, για θανάτους. Υπάρχει ηλεκτρονική διεύθυνση η οποία καταγράφει αποκλειστικά νεκρούς και τραυματίες την συγκεκριμένη ημέρα. Μέχρι τώρα, 117 τραυματισμοί και 12 θάνατοι. No further comment.

Ελλάδα και υπόλοιπος κόσμος

Ο θεσμός της Μπλάκ Φράιντεϊ εμφανίστηκε σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο από το 2010 και έπειτα. Στη χώρα μας εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2015. Φυσικά κάθε χρόνο που περνάει η συμμετοχή των εταιρειών και του κόσμου γίνεται μεγαλύτερη. Βέβαια, η ελληνική πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Εδώ επικρατεί ένα Black Week, αν μου επιτρέπεται ο όρος. Κανένα κατάστημα δεν θα κάνει τις τεράστιες προσφορές (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν κάποιες καλές ευκαιρίες για όλους μας), απλά θα κρατήσει τις προσφορές μία ολόκληρη εβδομάδα.

Πηγές: history.com, Wikipedia και Huffingtonpost.gr