Στόχοι: το μυστικό της επιτυχίας ή της ευτυχίας;

Στόχοι: το μυστικό της επιτυχίας ή της ευτυχίας;

“Δεν κάνω τίποτα σημαντικό στη ζωή μου…”, “Πάλι δεν πέρασα τα μαθήματα στην εξεταστική και δε θα πάρω πτυχίο Π-Ο-Τ-Ε!”, “Είμαι άχρηστος”, “Θοδωρή, εγώ πότε θα γίνω μάνα;”… Πολύ το άγχος… “Είχα πει ότι θα τελειώσω με τη σχολή στα τέσσερα χρόνια και δεν τα κατάφερα”, “Πίστευα πως μέχρι τα 30 θα έχω κάνει οικογένεια.”, “Πάλεψα πολύ γι’ αυτή τη δουλειά και περίμενα προαγωγή…αλλά, τελικά δεν.”. Οι άνθρωποι, στο κυνήγι της προσωπικής μας ευτυχίας (όπως κι αν την ορίζει ο καθένας μας), δημιουργούμε προσδοκίες για το μέλλον μας, φτιάχνουμε όνειρα και θέτουμε στόχους για να τα πετύχουμε. Άλλοι στόχοι είναι πιο εύκολα κι άμεσα επιτεύξιμοι (“Θα μειώσω το κάπνισμα.” “Θα περάσω 7 μαθήματα από τα 15 που χρωστάω σε αυτό το εξάμηνο.”, “Θα προσέχω τη διατροφή μου φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα με διατροφολόγο.”), ενώ άλλοι, όχι και τόσο (“Θα κόψω μαχαίρι το κάπνισμα σήμερα”, “Θα μαζέψω σε αυτό το εξάμηνο όσα μαθήματα δεν πέρασα στα 4 χρόνια σπουδών μου.”, “Θα γίνω δάσκαλος γιόγκα κι ας μην έχω δοκιμάσει καν να κάνω ακόμα.”) .

Συχνά, έχουμε την τάση να φτιάχνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να αγχωνόμαστε κι εν τέλει να τα παρατάμε. Και, μάλιστα αποκτούμε τόσο άγχος που ξεχνάμε το λόγο για τον οποίο θέτουμε τους στόχους μας. Ο λόγος που τα παρατάμε πιστεύουμε ότι οφείλεται στο ότι είμαστε αδύναμοι στο να τα καταφέρουμε ή στο ότι τελικά, δεν το θέλουμε πραγματικά. Ωστόσο, το ότι δεν επιτύχαμε το στόχο που είχαμε θέσει δεν οφείλεται, τις περισσότερες φορές, στο ότι δε μπορούμε ή στο ότι δε θέλουμε να τον πετύχουμε, αλλά στο ότι δεν τον θέσαμε εξαρχής σωστά.

Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά και στρατηγικής, και το μοντέλο που προτείνουν, είναι αυτό της “S.M.A.R.T” στοχοθέτησης. Το ακρωνύμιο “S.M.A.R.T”, είναι αυτό που συμπυκνώνει τα 5 χαρακτηριστικά που χρειάζονται να έχουν οι στόχοι μας, ώστε να επέλθει η αλλαγή. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι:
Specific (= Συγκεκριμένοι)
Measurable (= Μετρήσιμοι)
Achievable ή Action oriented (= Εφικτοί ή Προσανατολισμένοι στη δράση)
Realistic ή Related (= Ρεαλιστικοί ή Σχετικοί)
Time-Bound (= Χρονικά Δεσμευτικοί)

Οι ερωτήσεις που καλό είναι να κάνουμε στον εαυτό μας, λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι οι εξής:
>Τι ακριβώς πρέπει να κάνω προκειμένου να πετύχω το στόχο μου; Ποια μέσα θα χρησιμοποιήσω; (Specific)
>Πώς θα μετρήσω το αποτέλεσμα; (Measurable)
>Με ποιες ικανότητες και με ποιους τρόπους θα επιτύχω τον στόχο μου; Τι από αυτά διαθέτω ήδη και πώς θα αποκτήσω όσα δεν έχω; (Achievable ή Action oriented)
>Είναι ρεαλιστικός ο στόχος μου; Πόσο σημαντικός είναι για μένα; (Realistic ή Related)
>Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να τον πετύχω; (Time-Bound)

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι στόχοι μπορεί να μας δυσκολεύουν, άλλοτε να αναρωτιόμαστε αν είναι πραγματικά δικοί μας, άλλοτε να αλλάζουν κι άλλοτε, τελικά, -ακόμα και μετά από πολλή προσπάθεια- να είναι ανέφικτοι· όμως, είναι αυτοί που μας κινητοποιούν, μας εξιτάρουν, μας κάνουν χαρούμενους και δίνουν νόημα στη ζωή μας!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *