Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

1942

Η Γερμανική κατοχή στην Ευρώπηκαλά κρατεί και η πολεμική μηχανή του Χίτλερ προελαύνει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αφρική με επικεφαλής τον ικανότατο στρατηγό Ρόμελ, γνωστό ως “αλεπού της ερήμου”. Ειδικά στην Αφρική οι Γερμανοί σημειώνουν τεράστιες νίκες επί των Βρετανών και είναι κοντά στο να κερδίσουν ολοκληρωτικά την πολύ σημαντική για την έκβαση του πολέμου, σύγκρουση της Β. Αφρικής.

Ο Ρόμελ, η “αλεπού της ερήμου”

Οι συμμαχικές δυνάμεις ψάχνουν τρόπο να αποδυναμώσουν τα στρατεύματα του Ρόμελ και αποφασίζουν να προσπαθήσουν να διακόψουν τον ανεφοδιασμό των ναζιστικών δυνάμεων. Ο ανεφοδιασμός αυτός γίνεται μέσω Ελλάδος.

Ελλάδα 1942

Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η χώρα βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή. Στον ελλαδικό χώρο δρουν πολλές αντιστασιακές οργανώσεις με μεγαλύτερη το Ε.Α.Μ (ΕΛ.Α.Σ το στρατιωτικό του σκέλος με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη) και δεύτερη τον Ε.Δ.Ε.Σ με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Ο Ε.Δ.Ε.Σ ουσιαστικά αποτελεί μια οργάνωση των Άγγλων με κύριο στόχο την αντίσταση κατά των κομμουνιστών του ΕΛ.Α.Σ. και δευτερευόντως κατά των Γερμανών κατακτητών.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρης βελουχιωτης
Άρης Βελουχιώτης

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, οι δύο αντιστασιακές οργανώσεις είναι εχθρικές η μία απέναντι στην άλλη. Για το καλό της πατρίδος όμως ο Βελουχιώτης δέχεται να πάρει μέρος στην επιχείρηση που θα επιχειρήσουν οι Άγγλοι μαζί με το Ζέρβα για να χτυπήσουν τον γερμανικό ανεφοδιασμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ναπολεων ζερβας
Ναπολέων Ζέρβας

Επιχείρηση Γοργοπόταμος

Στις 30 Σεπτέμβρη 1942 φτάνει στην Ελλάδα ο Άγγλος συνταγματάρχης, Έντυ Μάγιερς, πέφτοντας με αλεξίπτωτο στη Γκιώνα. Μετά από επαφές με τις δύο ελληνικές οργανώσεις, σχεδιάζει την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 45 αντάρτες του Βελουχιώτη και άλλοι τόσοι (ίσως λίγοι παραπάνω) στρατιώτες του Ε.Δ.Ε.Σ.

Μετά από μάχη που κρατάει μισή ώρα, καταλαμβάνονται τα φυλάκια της νότιας και αμέσως μετά και της βόρειας πλευράς. Στις 23.55 ακριβώς πέφτει η φωτοβολίδα που δίνει το σύνθημα για την ανατίναξη της γέφυρας, κατά την οποία όλα λειτούργησαν άψογα.

Αποτέλεσμα εικόνας για γεφυρα γοργοποταμου

Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε πως τη φύλαξη της γέφυρας την είχαν αναλάβει οι Ιταλοί οι οποίοι έχασαν 25 στρατιώτες και απάντησε με αντίποινα στη Λαμία, σκοτώνοντας 35 αμάχους.

Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν ΕΛ.ΑΣ και Ε.Δ.Ε.Σ. με άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα ομολογουμένως. Το αποτέλεσμα της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθήνας – Θεσσαλονίκης για 7 εβδομάδες περίπου με δυσμενέστατες επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του Ρόμελ.

Συνοψίζοντας, η κοινή επιχείρηση δύο “εχθρών” πλην φιλοπάτριδων ηγετών μας δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν δρούμε ως μια ομάδα. Δυστυχώς οι Έλληνες παρέμειναν χωρισμένοι και αμέσως μετά την απελευθέρωση είχαμε τεράστια εμφύλια διαμάχη, για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *