Είσαι στρέιτ, λεσβία, γκέι, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ; Σε αφορά.

Είσαι στρέιτ, λεσβία, γκέι, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ; Σε αφορά.

Κοιμάστε μαζί, ξυπνάτε μαζί, ονειρεύεστε μαζί, είναι δίπλα σου όταν σε κυριεύει η λύπη, η θλίψη, είναι δίπλα σου στα δύσκολα, στα όμορφα, χαίρεται όσο κι εσύ με τη χαρά σου, σε νοιάζεται, τσακώνεστε, έρχεστε σε ρήξη, το ξανασκέφτεστε, δε θέλετε να ζείτε χωριστά. Ονομάζεται σύντροφος. Λέξη χωρίς άρθρο. Είτε συνοδεύεται με το “ο” είτε με το “η” είτε με το “το”, εξίσου όμορφη παραμένει. Μόνο επίθετα “χωράει” πίσω της και στόχος είναι να έχουν θετικό πρόσημο, το πρόσημο δηλαδή που σε κάνει να έχεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Είναι το πρόσωπο που σε ελκύει, σε κάνει χαρούμενο, ερωτευμένο και σε αυτό που σου προκαλεί αυτό το πρόσωπο δεν έχουν καμία σημασία τα άρθρα.

Δυστυχώς, ορισμένοι συνδυασμοί άρθρων (πχ. “ο+ο”, “η+η”, “ο+το” κ.ο.κ.) καθώς και η αλλαγή του άρθρου από “ο” σε “η” ή από “η” σε “ο” δεν χαίρουν της αποδοχής του περίγυρού τους, κι αυτό γιατί ο μοναδικός συνδυασμός που γίνεται σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων αποδεκτός είναι ο “ο+η”. Οι επιπτώσεις της δυσκολίας αποδοχής των πρώτων συνδυασμών αλλά και της αλλαγής των άρθρων μόνο θετικό πρόσημο δεν έχουν και οι λέξεις που τις συνοδεύουν είναι ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, η βία, ενώ οι καταστάσεις που τις συνοδεύουν είναι η απόρριψη, η κατάθλιψη, η απόγνωση, η αυτοκτονία. Συγκεκριμένες επιπτώσεις; Έφηβοι μακριά από τις οικογένειές τους, είτε συναισθηματικά απομονωμένοι είτε και κυριολεκτικά (στο δρόμο), έφηβοι και παιδιά που βιώνουν λεκτική, ψυχολογική, ακόμα και σωματική βία από συνομηλίκους τους, θρήνος από γονείς για το “χαμένο παιδί” (που ζει αλλά “αν είναι γκέι, λεσβία ή τρανς δεν έχει θέση στην οικογένεια”), στιγματισμός παιδιών από καθηγητές και δασκάλους, παιδιά και έφηβοι με αγχώδεις, καταθλιπτικές διαταραχές και άλλες διαταραχές. Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν λόγω μιας γκέι/λεσβιακής/αμφί/τρανς ταυτότητας, αλλά εξαιτίας της μη αποδοχής. (Προσοχή! Όχι εξαιτίας της μη ανοχής αλλά της μη αποδοχής) Σε όλες αυτές τις παραπάνω επιπτώσεις προστίθεται και μία από τις πιο επικίνδυνες αλλά και καταστροφικές διαστάσεις της δυσκολίας της αποδοχής, η προκατάληψη ειδικών ψυχικής υγείας που ξεχνούν την ιδιότητά τους και που, αν και δεν έχουν λύσει οι ίδιοι τις προκαταλήψεις τους και τις ρατσιστικές τους απόψεις, ασκούν ένα επάγγελμα που ουδεμία σχέση έχει με το ρατσισμό και την προκατάληψη.

Μέσα σ’ένα σκούρο τοπίο γύρω από την αποδοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ -όπως το προδίδει και το όνομά της- είναι δίπλα:

  • σε εσένα που είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ και θες να κάνεις coming out
  • σε εσένα που ο αδελφός σου σου είπε πως είναι γκέι και εσύ νιώθεις κάπως
  • σε εσένα που ένας μαθητής σου δέχεται bullying και εσύ θέλεις να παρέμβεις
  • σε εσένα που η σχέση με το σώμα σου νιώθεις ότι δε σε εκφράζει
  • σε εσένα που βρίσκεσαι στο στάδιο της μετάβασης και χρειάζεσαι στήριξη
  • σε εσένα που το παιδί σου σε εμπιστεύτηκε και χρειάζεσαι να το μοιραστείς με κάποια/-οιον ειδικό

Για να γίνει πιο απτό το μήνυμα της γραμμής 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, η επιστημονική ομάδα της έχει δημιουργήσει βίντεο με αφηγήσεις που βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (διαφορετικών από τα άτομα που συμμετέχουν στα βίντεο), οι οποίες επιλέχθηκαν ως οι πιο χαρακτηριστικές με τις οποίες καθημερινά αντιμέτωποι και οι οποίες καταδεικνύουν τις πλέον κακές πρακτικές ειδικών ψυχικής υγείας.

Ιστοσελίδα της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: https://11528.gr/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *