COVID-19: Μήπως το πράγμα έχει ξεφύγει λίγο;

COVID-19: Μήπως το πράγμα έχει ξεφύγει λίγο;

Ο χρόνος που έχουμε αυτήν την περίοδο προσφέρεται για σκέψη· πολλή σκέψη και φαντασία. Και η ανθρώπινη φαντασία δε χρειάζεται και πολύ για να καλπάσει. Αρκεί ένα μικρό έναυσμα. Και φυσικά το έναυσμα σχετικά με την προέλευση του Covid-19 δεν το λες και μικρό… Όσο, λοιπόν, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο από την επιστημονική κοινότητα τόσο μεγαλειώδη κι εντυπωσιακά σενάρια θα “γεννά” η ανθρώπινη φαντασία.

Κι ενώ ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα, αναφερόμενος σε εργαστηριακή προέλευση του SARS-CoV-2, διεγείροντας ακόμη περισσότερο τη φαντασία του κόσμου, τα σενάρια συνωμοσίας αυτήν την περίοδο “δίνουν και παίρνουν” με κυριότερα τα εξής:

  1. Θεωρία συνωμοσίας vol. 1: Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση ή σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ως βιολογικό όπλο.
  2. Θεωρία συνωμοσίας vol. 2: Οι Αλβανοί δεν προσβάλλονται από τον κορονοϊό διότι έχουν εξαιρετικά ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στο DNA τους.
  3. Θεωρία συνωμοσίας vol. 3: “Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει μια μυστηριώδη, ισχυρή αύρα που μπορεί να κρατήσει μακριά τον θανατηφόρο ιό.” υποστήριξε μια μελλοντολόγος στην κρατική βουλγαρική τηλεόραση.
  4. Θεωρία συνωμοσίας vol. 4: “Ο κορονοϊός συνδέεται με το κινεζικό τεχνολογικό δίκτυο 5G.”, θεωρία που δημιούργησε και υποστήριξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η youtuber Ντάνα Άσλεϊ, με εκατοντάδες χιλιάδες follower ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, όσο κι αν ακούγονται ως απλές κι ανυπόστατες θεωρίες, το γεγονός και μόνο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει μια από αυτές, θεωρώντας τον SARS-CoV-2 κινέζικο κατασκεύασμα, μπορεί να μας οδηγήσει σε κάθε άλλο παρά απλές κι ανώδυνες εξωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.
Με άλλα λόγια,
α) είτε πράγματι ο ιός κατασκευάστηκε στην Ουχάν, ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ (όπως υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος)
β) είτε ο ιός κατασκευάστηκε σε κάποιο αμερικάνικο εργαστήριο ως βιολογικό όπλο για να καταστείλει την ανερχόμενη κινεζική οικονομία
γ) είτε δε συνέβη τίποτα από τα δύο,
και μόνο ο ισχυρισμός του Τραμπ αρκεί για να αποτελέσει αιτία ή και αφορμή για πόλεμο ή για συνέχιση ενός πολέμου με όπλο ή με πρόφαση τον κορονοϊό (εξαρτάται από την οπτική που το βλέπει κανείς).
Ακόμα κι ύστερα από την απάντηση του εκπροσώπου της Κίνας, Ζιάο Λιζιάν ότι «Ο ΠΟΥ το έχει πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις», δε γνωρίζω αν αυτό θα σταματήσει εδώ. Κι αν με ρωτάτε για την πρόβλεψή μου, πολύ αμφιβάλλω. Εν ολίγοις, αυτό που θέλω να πω είναι ότι, είτε ο κορονοϊός είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα είτε όχι, το πώς θα χρησιμοποιηθεί ή το ποιο σενάριο θα στηρίξει η εκάστοτε κυβέρνηση σε ΚΑΘΕ χώρα του πλανήτη που πλήττεται από την πανδημία, είναι και θα είναι σύμφυτο με τα συμφέροντα της εκάστοτε χώρας (είτε αναφερόμαστε στο συμφέρον των πολλών της κάθε χώρας είτε των λίγων). Κι αυτό κάθε άλλο παρά θεωρία συνωμοσίας δεν είναι.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *