Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, 26 Απριλίου

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα, 26 Απριλίου

1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1825: Ο Ιμπραήμ, με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς, κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο υπουργός Στρατιωτικών, Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς), καθώς και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες

1831: Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί Τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1902: Η Manchester United βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το «Νιούτον Χιθ», δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου του Manchester.

1903: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης από Βάσκους φοιτητές, μέλη της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

1933: Συστήνεται η Γκεστάπο, η επίσημη Μυστική Αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.

1937: Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».

1942: Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1.549 Κινέζους ανθρακωρύχους.

1944: Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1986: Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

1987: Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.

1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

1996: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Πηγή: newsbeast.gr

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *