Η “πανδημία” της αστυνομικής βίας

Η “πανδημία” της αστυνομικής βίας

Η τελευταία δολοφονία στις ΗΠΑ είναι απλά μια ακόμη αφορμή. Άλλωστε με βάση το στατιστικό ιστορικό, από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα θα έχουν συμβεί αρκετές περιπτώσεις όπου η χρήση βίας από την αστυνομία έχει ξεπεράσει τα όρια.

Δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο και ακόμη χειρότερα συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα άτομα τα οποία είναι επιφορτισμένα με την προστασία μας, κάνουν κατάχρηση εξουσίας πάνω μας.

Στεκόμαστε κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις όπου η βία είναι σωματική. Είναι λογικό κατά πολλοίς γιατί αυτή επιφέρει άμεσα χτυπήματα στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των θυμάτων. Είναι απαραίτητο όμως να δώσουμε τη δέουσα προσοχή και στις περιπτώσεις της λεκτικής βίας που ασκείται κατά κόρον από τα σώματα ασφαλείας.

Όλοι λιγότερο ή περισσότερο έχουμε υποστεί ή έχουμε βρεθεί μπροστά σε περιστατικά κατά τα οποία αστυνομικοί απευθύνονται σε πολίτες με αγενέστατο στην καλύτερη έως άκρως ρατσιστικό στη χειρότερη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το γεγονός πως κάποιος ανήκει σε σώμα ασφαλείας δεν του δίνει κανένα δικαίωμα να μας προσβάλλει ή να μας φέρει σε δύσκολη θέση κατ’οποιονδήποτε τρόπο. Πικρή αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές σιωπούμε και απλά θέλουμε να ξεχάσουμε οποιοδήποτε τέτοιο σκηνικό. Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό γινόμαστε συνένοχοι στο επόμενο παρόμοιο περιστατικό το οποίο θα φέρει έναν συνάνθρωπό μας σε πολύ δύσκολη θέση. Έφτασε η ώρα για δυναμική αντίδραση και μηδαμινή ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Το παράδοξο με την κοινή γνώμη

Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που θέλει η αστυνομία να διατηρήσει την υπάρχουσα εξουσία της ή ακόμη και να αποκτήσει και περισσότερη και μάλιστα χωρίς έλεγχο από κάποιον αρμόδιο φορέα. ** Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και τώρα που τυπικά υπάγεται σε άλλους φορείς, δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος των ενεργειών της. Πως εξηγείται όμως να θέλει ο μέσος πολίτης να δοθεί περισσότερη εξουσία σε ένα σώμα που έχει αποδείξει πολλάκις ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας;

Η απάντηση για μένα είναι απλή αλλά και λυπηρή συγχρόνως. Δυστυχώς ο μέσος πολίτης δεν έχει λάβει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να έχει την απαραίτητη κριτική ικανότητα και να επεξεργάζεται τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται ώστε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Η έλλειψη αυτή σε συνδυασμό με την τρομολαγνεία που σερβίρουν δωρεάν στα σπίτια τα ΜΜΕ, με πρώτα τα τηλεοπτικά κανάλια, δημιουργούν κλίμα φόβου στον πολίτη. Συνέπεια αυτού είναι να θέλει να προστατευτεί και μάντεψε το έργο ποιου θεσμού αποθεώνουν τα ίδια ΜΜΕ.

Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι

Το κλασικό επιχείρημα που θα ακουστεί σαν αντίλογος είναι πως δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί ίδιοι. Προφανώς δεν είναι όλοι ίδιοι και προφανώς υπάρχουν αρκετοί που ασκούν σωστά τη δουλειά τους και νοιάζονται για την προστασία του πολίτη. Σε ένα όμως τόσο ιδιαίτερο επάγγελμα, οι πολλοί και κυρίως οι ισχυροί είναι αυτοί που δίνουν τη γενική εικόνα για ολόκληρο το σώμα. Θα πρέπει λοιπόν οι ευσυνείδητοι αστυνομικοί να ταχθούν στο πλευρό του απλού πολίτη και να απαιτήσουν μια αστυνομία που πραγματικά θα προστατεύει, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικά θα εκπονεί το έργο για το οποίο συντάχθηκε.

Ας μη γελιόμαστε, η ώρα για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης αστυνόμευσης έφτασε. Σε διαφορετική περίπτωση όπου ο ωχαδερφισμός θα κυριαρχήσει ξανά, που ξέρεις; Τα επόμενα θύματα ίσως είμαστε εμείς.

** http://www.skai.gr/news/world/dimoskopisi-to-64-ton-amerikanon-antitithentai-stin-arsi-xrimatodotisis-tis-astynomias

https://www.protothema.gr/politics/article/957233/dimoskopisi/

https://www.newmoney.gr/roh/o-epitropos/dimoskopisi-oi-ellines-empisteiontai-ton-strato-tin-astinomia-kai-ta-sxoleia/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *