Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 12 Μαρτίου

Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 12 Μαρτίου

1881: Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

1889: Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.

1894: Η Coca Cola εμφιαλώνεται και πωλείται για πρώτη φορά από τον Τζόζεφ Βίντενχαρμ στο Μισισίπι.

1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.

1913: Η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

1918: Η Μόσχα γίνεται και πάλι πρωτεύουσα της Ρωσίας μετά από 215 χρόνια, κατά τα οποία πρωτεύουσα ήταν η Αγία Πετρούπολη.

1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

1938: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν και προσαρτούν την Αυστρία.

1947: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

1989: Ο Άγγλος μηχανικός υπολογιστών, Τιμ Μπέρνερς-Λι, προτείνει τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού (WWW), που θα οδηγήσει στην εκρηκτική ανάπτυξη του ίντερνετ.

1990: Πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το πρώτο debate μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέοου, καθώς και του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου.

1994: Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα.

1994: Αποδεικνύεται πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.

2000: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ζητά συγγνώμη «από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού».

2005: Ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

2011: Μετά το χτύπημα από το τσουνάμι, αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκρήγνυται. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχούσε στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, ενώ η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κοντινών κατοικιών σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.

Newsbeast

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *