Η σημασία της ψυχικής υγείας

Η σημασία της ψυχικής υγείας

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Χωρίς αυτή, δεν μπορούμε να είμαστε καλά και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας και ό, τι αυτή μας προσφέρει σε συναισθήματα, απολαύσεις και στιγμές. Είμαστε για την ακρίβεια απόντες από την ίδια μας τη ζωή.

Ενώ όμως για τη σωματική μας υγεία συνήθως “ακούμε’ τα σημάδια και πάμε στον αντίστοιχο γιατρό, δεν κάνουμε το ίδιο και για τα σημάδια μιας ψυχικής διαταραχής. Όντας παθών, αμέλησα για αρκετά χρόνια να παραδεχτώ τα σημάδια που ήταν καθημερινά εκεί και έκαναν τη ζωή μου δυσάρεστη και δύσκολη.

Για παράδειγμα, το ότι δεν είχα όρεξη να σηκωθώ από το κρεβάτι, το μετέφραζα ως τεμπελιά μου. Το γεγονός ότι καμία ανθρώπινη επαφή δε μου έφερνε την απόλαυση που προσφέρει κάθε είδους σχέση, το απέδιδα στο ότι είχα πολύ υψηλά στάνταρ και δε με κάλυπταν οι σχέσεις μου, φιλικές και ερωτικές. Το γεγονός ότι σταμάτησα να κάνω δραστηριότητες που αγαπούσα το αιτιολόγησα ως μια φυσική εξέλιξη και πως βαριόμουν να κάνω τα ίδια πράγματα. Το ότι όλα μου φαίνονταν μάταια, το απέδιδα στις μεταφυσικές ανησυχίες που είχα πάντα. Η εξάρτηση της “ευτυχίας” μου από άλλα άτομα ή καταστάσεις, αποδόθηκε σε ελαττωματικό χαρακτήρα τον οποίο έπρεπε να φτιάξω.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως εθελοτυφλούσα για χρόνια. Τα σημάδια ήταν πάντα εκεί κι εγώ τα αγνοούσα. Όταν για παράδειγμα πόνεσε το αυτί μου, πήγα σε ωτορινολαρυγγολόγο αμέσως. Κι όμως, ενώ για χρόνια βίωνα αυτή την κατάσταση που σας περιέγραψα, αρνιόμουν να παραδεχτώ το πρόβλημα που υπήρχε στη ψυχική μου υγεία.

Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο είναι για να σας προτρέψω όσο περισσότερο μπορώ να μην αγνοείτε τα σημάδια. Όταν τα είδα και απευθύνθηκα σε ειδικό, η ζωή μου άρχισε να γίνεται πολύ καλύτερη και να αποκτά ξανά το χαμένο της νόημα. Η όρεξη για τα πράγματα που αγαπούσα επανήλθε, όπως και η απόλαυση μικρών καθημερινών στιγμών με φίλους.

Είμαστε στο 2021, ήρθε η ώρα να σπάσει το “ταμπού” των ψυχικών διαταραχών και να είμαστε παρόντες στη ζωή μας, όπως τονίζει και η συντάκτρια, ψυχολόγος και φίλη, Μαρία.

Για τον λόγο αυτό η θεραπεία είναι η μόνη λύση. Και κάτι τελευταίο, μπορεί να νομίζεις πως όταν περνάς δύσκολα είσαι μόνος-η, αλλά δεν είσαι. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που σε αγαπάνε και θα σε στηρίξουν. Όσοι δε σε καταλάβουν, σημαίνει πως δε σε αγάπησαν ποτέ πραγματικά. Και μη ξεχνάς πως πάνω απ’όλα πρέπει να αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας και να τον φροντίσουμε.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *