Όχι δεν είναι ακόμη ένα άρθρο για να σου πουλήσω ίντερνετ για το σπίτι. Με αφορμή την αλλαγή του έτους, έκατσα και έκανα μια “τεχνολογική” αναδρομή των όσων έχουμε δει τα πρώτα είκοσι δύο χρόνια του 21ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, στη συνέχεια θα διαβάσετε για την σταδιακή εξέλιξη πανελλαδικά στις ταχύτητες ίντερνετ για το σπίτι και θα δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ οικογένεια που, έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό, δεν έχει στην κατοχή της ηλεκτρονικό υπολογιστή ή smartphone και συνεπώς επαφή με το ίντερνετ. Πως ήταν όμως η κατάσταση είκοσι χρόνια πριν; Μέχρι και το 2005 δυνατότητα πρόσβασης είχαν κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες και πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το σκηνικό στο σπίτι μου, όπως και στα περισσότερα, το ίδιο. Απίστευτες ταχύτητες 0,5 mbps, με την προϋπόθεση φυσικά να μην σήκωνε η μητέρα μου το ακουστικό του τηλεφώνου για να μιλήσει με συγγενείς και φίλους. Η αλλαγή έγινε με την τεχνολογία ADSL, δηλαδή την ασύμμετρη ψηφιακή συνδρομητική γραμμή. Τι σας είπα τώρα;!!! Πιο απλά, η συγκεκριμένη τεχνολόγια έδωσε τη δυνατότητα στους παρόχους να χρησιμοποιήσουν το καλώδιο του χαλκού, το οποίο μέχρι στιγμής δίνει πρόσβαση στα σπίτια αποκλειστικά στο τηλέφωνο, να χρησιμοποιεί μέρος του καλωδίου (βρόχου) και να επιτυγχάνει μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Είναι το δίκτυο του ΟΤΕ, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη και δίνει εδώ και 15 χρόνια πρόσβαση στο ίντερνετ σε χιλιάδες νοικοκυριά. Βέβαια κανείς μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει ταχύτητα σύνδεσης τα 24 mbps τα οποία μας “πούλησαν”. Κακές υποδομές, ανύπαρκτες επενδύσεις, καμία συντήρηση και άλλοτε απλά γραφειοκρατικοί οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι στην 92η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με την Ookla(Speedtest by Ookla).
Με την έλευση του 2017 η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πλέον ο ΟΤΕ θα πάψει να έχει το μονοπώλειο και θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους παρόχους να μπουν στο “παιχνίδι”. Οι γραμμές που θα δημιουργούνται θα είναι με τη μορφή οπτικής ίνας , η οποία μεταδίδει την πληροφορία πολύ πιο γρήγορα. Ο τύπος της γραμμής είναι πλέον VDSL, δηλαδή γρηγορότερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων με την χρήση της αρχιτεκτονικής FTTC(Fiber to the cabin).Στην ουσία οι πάροχοι με την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας μεταφέρουν μέχρι το ΚΑΦΑΟ την γραμμή και στην συνέχεια αναλαμβάνει η παλιότερη εγκατάσταση του χάλκινου καλωδίου. Μέχρι στιγμής μετράμε αρκετές χιλιάδες γραμμές τέτοιου τύπου και αυτό οφείλεται σε πολύ σημαντικό βαθμό, όχι αποκλειστικά ,στην νέα πραγματικότητα που έφερε ο νέος κορωναϊός(τηλεργασία, τηλεκπδαίδευση, καραντίνα).
Έτσι έχουμε κινηθεί σαν χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, με την τελευταία 4ετία να δείχνει από μέρος των καταναλωτών αλλά και από των παρόχων μεγαλύτερη διάθεση για βελτίωση των δικτύων αλλά και υποσχέσεις για περισσότερες επενδύσεις, έτσι ώστε να καλυφθεί το 100% της επικράτειας από γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο. Να δούμε όμως και λίγο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τι θέση έχουμε στη λίστα που δείχνει τη σχέση τιμής με ταχύτητα. Ρώτησα φίλους μου που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικές χώρες τις Ευρώπης να μου πουν τι ταχύτητα έχουν και με τι κόστος. Ο Πάνος που ζει στη 3η μεγαλύτερη πολή της Πολωνίας, στη Λοτζ έχει ταχύτητα 300 mbps (!!) και πληρώνει 60 zloty. Εδώ καλό είναι να πούμε πως στην εξοργιστικά φθηνή Πολωνία 1 zloty ισούται με 0,22 ευρώ. Δηλαδή πληρώνει 13,20 ευρώ για ίντερνετ. Έπειτα θα κάνουμε το ταξίδι δυτικά και θα πάμε στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Ρότερνταμ όπου βρίσκεται ο Ηλίας. Εκεί οι τιμές θυμίζουν Ελλάδα, όχι όμως αν σαν μέτρο σύγκρισης μπει και το ύψος των μισθών. Για ίντερνετ με ταχύτητα 300-600 mbps πληρώνει 49 ευρώ και συνδυάζει και τηλεόραση στο πρόγραμμα του. Από επίσημα στοιχεία, προκύπτει και αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε και μόνοι μας από τα παραπάνω, ότι δηλαδή η Ελλάδα μαζί με χώρες όπως Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία έχουν τις πιο ακριβές υπηρεσίες, ενώ αντίθετα Πολωνία Λιθουανία και Ρουμανία κοστολογούν πολύ χαμηλά. Αυτό που μας διαφοροποιεί εμάς αρνητικά από τις “ακριβές” χώρες είναι η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών. Αξίζει να ρίξουμε και μία ματιά στη λίστα που ακολουθεί για να πάρουμε και μια παγκόσμια εικόνα.
Το συμπέρασμα δεν είναι δύσκολο. Είμαστε πίσω ακόμη. Τα σημάδια δείχνουν πως θα υπάρξει αλλαγή και θα υπάρξει βελτίωση στο σύνολο των τηλεπικοινωνιών. Μέχρι όμως να δούμε την ουσιαστική αλλαγή, κάντε ένα Speedtest, και αν δεν σας αρέσει αυτό που θα δείτε διεκδικήστε το καλύτερο που μπορείτε.