Ρώμη: τα top-8 αξιοθέατα σε μια από τις πιο ερωτεύσιμες ευρωπαϊκές πόλεις

Ρώμη: τα top-8 αξιοθέατα σε μια από τις πιο ερωτεύσιμες ευρωπαϊκές πόλεις

Ρώμη… Η “αιώνια πόλη”… Η πρωτεύουσα της Ιταλίας και η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ευρωπαϊκή πόλη, το κράμα αναφορών της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της μεταγενέστερης ιστορικής περιόδου, η γενέτειρα της Σοφίας Λόρεν, του Έρος Ραματσότι και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Τα επίθετα που της αξίζουν, πολλά• όσα και τα πρόσωπα που έχει. Ένα μόνο ταξίδι δεν αρκεί για να δει κανείς όλες τις πτυχές της, αξίζει όμως και αρκεί για να καταλάβει κανείς το μεγαλείο της!

Το top-8 αξιοθέατα της Ρώμης που δεν πρέπει να χάσεις είναι τα εξής:

1. Το Κολοσσαίο (Colosseo) • η “Αρένα του θανάτου”. το αρχαιότερο σωζόμενο αμφιθέατρο και ίσως το διασημότερο αξιοθέατο της σύγχρονης Ρώμης. Από το 2007, έχει συμπεριληφθεί στα 7 θαύματα του νέου κόσμου. Αν και έχει μείνει στην ιστορία ως το θρυλικό κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της και αν και αποτελεί ίσως το πιο θλιβερό κεφάλαιο του δημοσίου βίου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μια επίσκεψη αξίζει προς αποφυγή επανάληψης ανάλογων λαθών στο μέλλον του ανθρώπινου γένους.

2. Το σιντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι (Fontana di  Trevi)• το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της Ρώμης. Όσες φωτογραφίες και να έχεις δει, αυτό που βλέπεις από κοντά είναι απρόσμενα επιβλητικό. Σύμφωνα με την παράδοση, η ρίψη ενός νομίσματος στο σιντριβάνι εγγυάται την επιστροφή σου στη Ρώμη. Οι θρύλοι που συνοδεύουν αυτό το έθιμο είναι πολλοί και διαφορετικοί• ωστόσο, αυτό που δεν αποτελεί καθόλου θρύλο αλλά πραγματικότητα, είναι το γεγονός ότι τα κέρματα που συγκεντρώνονται ετησίως από αυτήν την παράδοση φτάνουν και πολλές φορές ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η αξιοποίησή τους έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθότι το ποσό που συγκεντρώνεται δωρίζεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αξίζει μια επίσκεψη και πρωί και μία βράδυ και φυσικά, μην ξεχάσεις τη φωτογραφική σου!

3. Η ρωμαϊκή αγορά (Foro Romano)• η “καρδιά της αρχαίας Ρώμης”, το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής, νομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της αυτοκρατορικής Ρώμης. Με λίγα λόγια, η κορωνίδα της δημόσιας ζωής της Ρώμης για πολλούς αιώνες. Βρίσκεται ανάμεσα στον Καπιτωλίνο και τον Παλατίνο λόφο. Αν και αρκετά από τα μνημεία έχουν υποστεί φθορές στο πέρασμα του χρόνου, μια βόλτα ανάμεσα στα εναπομείναντα μνημεία αρκεί για να σε ταξιδέψει νοερά στην αρχαία Ρώμη!

4. Το Πάνθεον (Pantheon)• το αρχιτεκτονικό “θαύμα”. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί μέχρι και σήμερα, σχεδόν άφθαρτο. Ήταν ο χώρος λατρείας όλων των θεών και σήμερα, ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της Ρώμης. Εκεί στεγάζεται ο τάφος του Vittorio Emmanuele II, του Umberto I και του ζωγράφου Ραφαήλ. Το κυκλικό άνοιγμα στη μέση του θόλου, γνωστό και ως oculus (“μάτι” στα λατινικά) αποτελεί τη μόνη πηγή φωτός στο χώρο καθώς δεν υπάρχουν ούτε παράθυρα ούτε πόρτες πλην της κεντρικής. Σε περίπτωση βροχής, τα νερά που εισέρχονται στο ναό από το άνοιγμα του θόλου, απορροφώνται από 22 μικρές τρύπες που βρίσκονται στο πάτωμα.

5. Τα ισπανικά βήματα ή Σκαλινάτα (Scalinata di Trinità dei Monti)• η μεγαλοπρεπής σκάλα στην Πιάτσα ντι Σπάνια. Την Άνοιξη κοσμείται από γλάστρες με λουλούδια που κάνουν άκρως ινσταγκραμικό το σημείο. Αποτελεί το σημείο συνάντησης και αράγματος των ντόπιων (και όχι μόνο) και, αν και ένα εσπρεσσάκι ή ένας καπουτσίνο στο χέρι θα συμπλήρωνε τέλεια το σκηνικό, θα πρότεινα να αποφύγεις να πάρεις μαζί σου, διότι δεν είναι λίγες οι επιδρομές της δημοτικής αστυνομίας που θα σου θυμίσουν ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφής και ποτών στο σημείο. Ωστόσο, αξίζει να περάσεις από το σημείο και αν όχι για να αράξεις, τουλάχιστον για να βγάλεις ultra ινσταγκραμικές φωτογραφίες!

6. Το σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi)• ένα από τα “διαμάντια ” του Μπερνίνι. Σίγουρα, αξίζει να περάσεις από την Πιάτσα Ναβόνα, κυρίως, λόγω του σιντριβανιού των τεσσάρων ποταμών. Έχει στο κέντρο του τον Οβελίσκο του Δομιτιανού, ο οποίος μεταφέρθηκε εδώ σε κομμάτια από τον Ιππόδρομο του Μαξέντιου και αποτελεί έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της προσωποποίησης των μεγαλύτερων ποταμών των τεσσάρων ηπείρων στις οποίες είχε διαδοθεί η παπική εξουσία: το Νείλο της Αφρικής, το Δούναβη της Ευρώπης, το Γάγγη της Ασίας και το Ρίο ντε λα Πλάτα της Αμερικής.

7. Το κάστρο του Αγίου Αγγέλου (Castel Sant’Angelo)• το μαυσωλείο του Αδριανού και της συζύγου του καθώς και ρωμαίων αυτοκρατόρων, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Τίβερη και ενώνεται  με το Βατικανό, μέσω ενός μυστικού διαδρόμου. Αν και η ουρά των επισκεπτών τις περισσότερες μέρες του χρόνου εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, η πανοραμική θέα της Ρώμης από το κάστρο αξίζει την αναμονή!

8. Το Βατικανό•η μικρότερη χώρα του κόσμου που βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης! Τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τείχη που περιβάλλουν το Βατικανό προσδιορίζουν και τα σύνορά του που μπορείς να τα περπατήσεις γύρω σε μία ώρα! Εκτός από τη Πίατσα Σαν Πιέτρο που αποτελεί και είσοδο στην πόλη, από τις υπόλοιπες πέντε πύλες των τειχών μόνο δύο είναι ανοικτές στο κοινό: η Αψίδα των Καμπάνων στην πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και η είσοδος των βορείων τειχών προς τα μουσεία του Βατικανού. Αξίζει να γυρίσεις το Βατικανό με ξεναγό (πράγμα διόλου δύσκολο να βρείτε, καθώς σε μια ακτίνα περίπου 300 μέτρων γύρω από το Βατικανό υπάρχουν “κράχτες”  που θα σου προσφέρουν τιμές για να αναλάβουν την ξενάγησή σου) γιατί υπάρχει μια υπερπληθώρα μνημείων εντός του και ο ξεναγός είναι ο πλέον κατάλληλος για να σε καθοδηγήσει στο να δεις τα σημαντικότερα. Δε θα σποϊλάρω για αυτά που θα δεις στο εσωτερικό του (θα σου πρότεινα να μη δεις το Illuminati -αν δεν το έχεις ήδη δει- πριν πας), αλλά μπορώ να σου εγγυηθώ ότι αυτά που θα δεις θα σε αφήσουν άναυδο-η!

Καλό ταξίδι!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *