Φετίχ: σεξουαλική διαταραχή ή προτίμηση;

Φετίχ:  σεξουαλική διαταραχή ή προτίμηση;

Θέμα ταμπού. Όπως και τα περισσότερα θέματα γύρω από το σεξ. Το σεξ, εκτός από αναγκαίο για τη βιολογική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, δύναται να είναι και πηγή ευχαρίστησης, είτε αποτελώντας βασικό πυρήνα μιας στενής συναισθηματικής σχέσης είτε όχι. Και καθότι οι άνθρωποι είμαστε από τα πιο πολυδιάστατα πλάσματα, οι σεξουαλικές μας συμπεριφορές δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτόν τον κανόνα.

Ωστόσο, τι είναι αυτό που διαχωρίζει την “ομαλή” σεξουαλικότητα από την “αποκλίνουσα”;

Η σεξουαλικότητα ενδέχεται πολλές φορές να αποτελεί πηγή διάφορων δυσκολιών. Μία από αυτές μπορεί να είναι η σύνδεση της σεξουαλικής επιθυμίας με ασυνήθιστους τρόπους συνεύρεσης ή ασυνήθιστα αντικείμενα. Και ενδέχεται να αποτελεί δυσκολία ή διαταραχή αν και εφόσον οι σεξουαλικές του επιθυμίες προκαλούν στο άτομο έντονη υποκειμενική ενόχληση ή εκπληρώνονται χωρίς τη συναίνεση του “αντικειμένου” του πόθου του. (“αντικείμενο”= άνθρωπος, ζώο).

Τι ονομάζουμε “φετίχ”, λοιπόν;

Φετίχ ονομάζεται η σεξουαλική διέγερση που προκαλείται ως ανταπόκριση σε ένα αντικείμενο ή μέρος του σώματος που δεν είναι συνήθως σεξουαλικό. (πχ. παπούτσια ή πόδια)

Επομένως και ο φετιχισμός, ως μία ασυνήθιστη σεξουαλική συμπεριφορά, δεν είναι εξ’ ορισμού διαταραχή, αλλά μπορεί να γίνει αν προκαλεί διαρκή ένταση ή αν γίνει εμμονή.

Τα πιο συνηθισμένα φετιχιστικά αντικείμενα:

1. Γυναικεία εσώρουχα

2. Κάλτσες

3. Παπούτσια και μπότες

4. Άλλα είδη ενδυμασίας

Στα πιο ασυνήθιστα που έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία είναι τα εξής:

1. Πιπίλες

2. Παράσιτα ραδιοφώνου

3. Ανταλλακτικά αυτοκινήτου (Προσοχή στο είδος του ανταλλακτικού!)

Μερικά από τα πιο παράξενα φετίχ που έχουν καταγραφεί είναι:

Φετίχ με φαντάσματα (Spectrophilia): η διέγερση με την ιδέα των φαντασμάτων, με τη σκέψη της ερωτικής επαφής ανθρώπου και φαντάσματος καθώς και με τις αντανακλάσεις σε καθρέφτες.

Φετίχ με το ψωμί (Yeasteality): η διέγερση με τη χρήση ζύμης, φρατζολών ψωμιού και άλλων παρόμοιων λιχουδιών που μπορεί να βρει κανείς στο φούρνο της γειτονιάς του. (Ελπίζω αυτό το φετίχ να μην το ‘χει ο φούρναρης της γειτονιάς μου.)

Αυτοζωοφιλία (Autozoophilia): η διέγερση μέσω τις προσποίησης των συμμετεχόντων πως είναι ζώα. (Προσοχή! Μην το συγχέετε με την κτηνοβασία!)

Φετίχ με το λούσιμο (Tripsolagnia): ό, τι λέει και ο τίτλος…

Αγαλματοφιλία (Agalmatophilia): η ερωτική έλξη προς άψυχα αντικείμενα, όπως αγάλματα, μανεκέν και κούκλες.

Μελισσοφιλία (Melissofilia): η διέγερση με μέλισσες και σφήκες. (Μακριά από αλλεργικούς!)

Φετίχ με την κόλαση (Stygiophilia): η διέγερση μέσω της φαντασίωσης των καζανιών της κολάσεως και της ιδέας της αιώνιας καταδίκης στη μετά θάνατον ζωή.

Αυτό που πρέπει να έχει κανείς στο νου του είναι ότι εφόσον το φετίχ δεν είναι επικίνδυνο και δεν προκαλεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του ατόμου και στις διαπροσωπικές του επαφές, είναι απόλυτα θεμιτό! Απολαύστε υπεύθυνα, άφοβα, αλλά πάντα με σύνεση!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *