Κάτω απ’ τη βάση

Κάτω απ’ τη βάση

Ειλικρινά, με κουράζουν οι αιτιάσεις προς τους φυγόπονους μαθητές για τις χαμηλές βάσεις. Ιδίως, όταν προέρχονται από ανορθόγραφους φερόμενους ως άριστους, από ακαλαίσθητους καταναλωτές νεκρής ύλης, από απόφοιτους του «Πανεπιστημίου της ζωής», τα πράγματα γίνονται απελπιστικά.


Ας επισημάνουμε, λοιπόν, το εξής: Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός. Σε κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περνούν, καλώς ή κακώς, οι χ πρώτοι.


Συνεπώς:
Οι βαθμοί έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή σημασία, δεδομένου ότι εξαρτώνται από τη δυσκολία των εκάστοτε θεμάτων.
Επίσης, οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψη και τον παράγοντα «ζήτηση». Για να γίνω πιο σαφής θα σταθώ στις βάσεις των ακολούθων Σχολών:
α)Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Μόνο για Πολίτες) 17.625
β) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ιατρικής 17.525
γ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ)
Ιατρικής 17.400
Ήτοι: Σχολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει μεγαλύτερη βάση από δύο Ιατρικές. Αναντίρρητα, λόγω της ταχείας απορρόφησης από την αγορά εργασίας.
Ένα ακόμα παράδειγμα:
α) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ψυχολογίας 16.675 (Τμήμα Ψυχολογίας με τη χαμηλότερη βάση)
β)ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) Φιλολογίας 14550 ( Τμήμα Φιλολογίας με την υψηλότερη βάση)
Ήτοι: Το τμήμα της Ψυχολογίας με τη χαμηλότερη βάση έχει πολύ μεγαλύτερη βάση από το Τμήμα Φιλολογίας με την υψηλότερη βάση. Η Φιλοσοφική άλλοτε ήταν η ναυαρχίδα των θεωρητικών επιστημών. Σήμερα, πνέει τα λοίσθια ένεκα και του πολυκερματισμού της ανά την ελληνική επικράτεια, της ανεργίας και της υποαπασχόλησης των αποφοίτων.
Ακόμα, ποιος μπορεί να λησμονήσει την ψυχολογική πίεση που δημιουργεί ο φόβος της αποτυχίας δεδομένης και της ευρέως διαδεδομένης πεποίθησης ότι η εισαγωγή στην περιζήτητη σχολή είναι πανάκεια (δυστυχώς, δεν επιβεβαιώνεται πάντα από την ωμή πραγματικότητα). Αλήθεια, πόσο επέτεινε το έσωθεν και έξωθεν άχθος ο αστάθμητος παράγοντας CoVid-19 και το σφράγισμα των σχολικών μονάδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε και πλησίαζε η βάσανος των Πανελλαδικών;


Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να εξετάσουμε σφαιρικά το ζήτημα της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούμε;


Απάντηση: Υπάρχουν Σχολές αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας, Σχολές που δημιουργήθηκαν για την τόνωση τοπικών οικονομιών, Σχολές που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετηθούν πελατειακές σχέσεις και να αποκατασταθούν οι ημέτεροι (κακά τα ψέματα, ο νεποτισμός ανθεί και εντός των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων). Σχολές που γαλούχησαν σμήνη ανέργων…

Μ’ αυτές τις νοοτροπίες πρέπει να συγκρουστούμε, πετώντας μακριά τη μπέρτα του Μεγάλου Ιεροεξεταστή. Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων εντός της νέας γενιάς δεν οδηγεί πουθενά, μάλλον αποκλείει, καθώς, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης, οι δεκαοχτάρηδες ατενίζουν γύρω τους το αποτρεπτικό προσωπείο της Μέδουσας. Ψυχραιμία λοιπόν…


Επιπλέον, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι λυκειακές σπουδές δεν πρέπει να υποβαθμίζονται και να περιορίζονται σε προστάδιο για το πανεπιστήμιο διαιωνίζοντας τον στείρο εξετασιοκεντρισμό, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την παραπαιδεία, αλλά να λειτουργούν ως κλειδί για την ώσμωση του μαθητή με τον κόσμο των Επιστημών και της Έρευνας. Με θλίβει ότι πρωτοετείς φοιτητές δεν μπορούν να προσανατολιστούν σε μια βιβλιοθήκη, δεν μπορούν να διαλέξουν το κατάλληλο σύγγραμμα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΥΔΟΞΟΣ και διαρκώς ρωτούν μεγαλύτερους. Με απογοητεύει ότι τελειόφοιτοι δεν μπορούν να παραπέμψουν και να οργανώσουν τη βιβλιογραφία τους. Φυσικά δεν φταίνε αυτοί. Ανοχύρωτοι από τα παρωχημένο εκπαιδευτικό μας σύστημα, δίχως κανένα έρεισμα, συνιστούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι που μάλλον κωφεύει και εθελοτυφλεί για να διατηρήσει την πελατεία του.


Πώς, όμως, πρέπει να δομηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις;


Κατ’ εμέ, η εκπόνηση μιας συνθετικής εργασίας (προσοχή, όχι αγορασμένης, αρκετά πληρώσαμε τον ένδοξό μας δαπιτοπασπιτισμό, αλλά οργανωμένης βήμα-βήμα με την εποπτεία και την αρωγή των καθηγητών του Λυκείου) θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από κοντά και ένα μάθημα που εστιάζει στις γλωσσικές δεξιότητες, ένα εισαγωγικό στην επιστήμη που ο εκάστοτε υποψήφιος επιθυμεί να σπουδάσει και κάποια σχετικά μ’ αυτό το επιστημονικό πεδίο.
Η συνέχεια δική σας…

Κωνσταντίνος Κωστεάς
Φιλόλογος
MSc Νεοελληνική Φιλολογία

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *